Aktuelt

I ”Nyheder” får du seneste nyt fra GTS-foreningen, GTS-institutterne samt udvalgte nyheder fra innovationsområdet. I kategorien ”GTS mener” kan du læse debatindlæg og høreingssvar.

SMV’erne skal også preppe(s)

Debatindlæg: Vi er som land i gang med at opbygge resiliens på stort set alle niveauer. Dog har vi måske glemt et vigtigt led i kæden, mener Jens Roedsted, midlertidig CEO i FORCE Technology.

Tag springet og udnyt teknologi til at styrke din virksomhed!

Debatindlæg: Der er masser af eksempler på, at små og mellemstore virksomheder (SMV'er) står over for et skattekammer af muligheder, der kan styrke deres forretning og gøre dem klar til fremtiden. Men det kræver mod, vilje og tid at gribe…

Debat: Opbyg kapaciteter nu og gør Danmark resilient

Der er brug for at styrke Danmarks evne til at modstå en lang række hændelser. Behovet findes både i den offentlige sektor, i erhvervslivet og hos borgerne. Et lovkrav om resiliens for alle virksomheder samt et nyoprettet…

Debat: Regeringens iværksætterstrategi overser behovet for faciliteter til udvikling, test og demonstration

Danmark har brug bedre for test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter, hvis regeringen vil indfri iværksætterstrategiens ambition om at bringe forskning og erhvervsliv tættere på hinanden.

Mange gode takter i ny iværksætterstrategi

Onsdag offentliggjorde regeringen sin længe ventede iværksætterstrategi. Udspillet rummer rigtig mange gode initiativer til at skabe bedre betingelser for iværksættere - både med styrket finansiering og mindre administrativt bøvl. I…

12 organisationer: Stop modregningen af EU-forskningsmidler!

I Danmark har vi en 1 pct. målsætning for finansiering af forskning. Men beregningsgrundlaget for 1 pct.-målsætningen bør ændres, så kun det bidrag, som Danmark giver til EU’s forskningsprogrammer, tæller med i forskningsbudgettet. De…

Uden en vis risikovillighed i byggebranchen sætter vi den grønne udvikling i stå

KOMMENTAR: Selvom der er bred enighed i branchen om, at den grønne omstilling haster, så hører enigheden op, når talen falder på, hvem der skal bære den økonomiske risiko, skriver Mette Glavind i denne kommentar, der har været bragt i…

GTS-institutterne styrker innovation og vækst i virksomheder med ny teknologi

DEBATINDLÆG: Danmark skal op på den store klinge for at løse verdens kriser og sikre sig i den globale konkurrence. Med kunstig intelligens kan vi agere klogere og hurtigere. Med ændringer i vores forbrug og produktion skal vi forbedre…

Biotek-aktører: De fysiske rammer bør optimeres, hvis det fulde potentiale af dansk life science skal udnyttes

Der er brug for at satse langt mere på at skabe de fysiske rammer for optimeringen af dansk life science, da disse virksomheder skaber stærke eksportmuligheder for Danmark, skriver Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen og…

Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud under programmet SMV:DIGITAL

I et nyt høringssvar forholder GTS-foreningen sig til tilskudsmulighederne ved låneordningen SMV:ROBOT. GTS byder implementeringen velkommen, men understreger samtidig behovet for at afgrænse ordningen således at den supplerer, snarere end…

Høringssvar vedr. “Building the future with nature: Boosting Biotechnology and Biomanufacturing in the EU”

I et nyt høringssvar bidrager GTS-foreningen med kommentarer til EU-kommissionens oplæg om bioteknologisk og biologisk baseret produktion. I GTS glæder man sig over det store fokus på sikring af kapacitet indenfor test, demonstration og…

Høring om to bekendtgørelser vedr. det nationale standardiseringsorgan

I et nyt høringssvar velkommer GTS-foreningen oprettelsen af Forum for Standardisering og foreslår på samme tid indstillingen af Digitaliseringsstyrelsen. Læs høringssvaret her.

GTS-evaluering – nye muligheder!

I dette notat samler GTS-foreningen de vigtigste pointer og anbefalinger fra GTS-evalueringen suppleret med de behov og potentialer, som vi i GTS ser, kan styrke fremtidens GTS-indsats.

Høring om ændring af bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram

I et nyt høringssvar til ændringen af bekendtgørelsen om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, ligger GTS op til en eksplicit betegnelse af GTS-institutterne som en del af kategorierne ”private forskningsinstitutioner og lignende” og…

Høring over udkast til ændring af bekendtgørelse om Fonden for Plantebaserede Fødevarer

I et nyt høringssvar bidrager GTS-foreningen med kommentarer til ændringen af bekendtgørelsen om Fonden for Plantebaserede Fødevarer. Høringssvaret skal sikre de rette rammer for GTS-deltagelse i fremtiden.

Teknologisk Institut om cirkulær økonomi: Vi har brug for en strategi på linje med klimaloven

Hver dansker forbruger 24,5 tons nye materialer om året, og af dem genanvender vi sølle fire procent. Skal vi gøre os nogen forhåbninger om en grøn førertrøje, kræver det en storstilet indsats, skriver Mette Glavind og Sune Dowler Nygaard…

Debatindlæg: Ny iværksætterstrategi bør tage højde for forskelligheden af iværksættere

Med den kommende strategi for iværksætteri har regeringen en gylden mulighed for at styrke dansk iværksætteri og øge udbyttet af den offentlige investering i området. Det kræver en strategi, der giver iværksættere den vifte af tilbud, som…

GTS-foreningen bidrager med anbefaling til udformningen af erhvervsfremmestrategi

I et nyt høringssvar fra GTS fremhæves behovet for at styrke synergi og samarbejde på tværs i systemet. Dette med henblik på at nye projekter ikke overlapper eller overser samarbejdsmuligheder med eksisterende projekter.

Høring om ændring af bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram

GTS fremlægger høringssvar til ændringen af bekendtgørelsen om et Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram. I høringssvaret fremgår blandt andet en anmodning om præcisering af betegnelsen "Forsknings- og……

Høring vedrørende ændringen af bekendtgørelse om støtteberettigelse, regnskab, revision og kontrol

I et nyt høringssvar påpeger GTS, at mulighederne for innovation og udvikling ikke bør begrænses, af risikoen for helt eller delvist bortfald af tilskud i tilfælde af uforudsete resultater.

Debatindlæg: Den danske vandsektor har nøglen til den globale vandkrise

Det globale behov for nye bæredygtige vandløsninger og villigheden til nye investeringer i vandteknologi har aldrig været højere. Halvdelen af verdens befolkning er udfordret med for meget, for lidt og urent vand som konsekvens af…

Debatindlæg: Sats på de erhvervsstøtteordninger, der bidrager mest til innovation

Det er vigtigt at gå uden om de indsatser, som bidrager størst til virksomheders innovation, når erhvervsstøtten skal saneres, da det er med til at gøde jorden for nye teknologiske gennembrud og danske industrisuccesser, skriver Ragnar…

Debatindlæg: Langsigtet forskning i grøn omstil­ling gør det ikke alene – der mangler ressourcer til implemen­te­ring og test

Med et historisk stort beløb på 3,6 mia. kr. kan den nyligt indgåede aftale om fordeling af forskningsreserven få afgørende indflydelse på Danmarks fremtid som grønt foregangsland.

Debatindlæg: Der er brug for flere innovative virksomheder som ”Næste” fra Gadstrup

Debatindlæg: Danmark og resten af verden står både i en økonomisk krise og en energi- og klimakrise. Der er brug for ekstra fokus på, hvordan Danmark kan fastholde jobs og skabe en grøn og bæredygtig vækst. Det kalder på flere innovative…

Høring vedrørende Bekendtgørelse om Fonden for Plantebaserede Fødevarer

I et nyt høringssvar anbefaler GTS, at fonden både i sammensætningen af bestyrelsen, ledelsen og i bemandingen af sekretariatet får de nødvendige kompetencer til at varetage tilskudsforvaltning på alle de dækkede TRL-niveauer fra…

Debatindlæg: Klimaet er en større trussel mod mennesker end brand

Der er behov for, at vi allerede i dag finder den rette balance mellem overdreven forsigtighed i forhold til brand og det akutte behov for at handle på de omfattende kriser, der berører mennesker over hele kloden.

Materialerevolution kan sætte turbo på Power-to-X

Alle større teknologiske landvindinger i nyere tid er vokset ud af revolutioner på materialeområdet. Tænk blot på de gigantiske vindmøllevinger, der i dag sættes op i havvindmølleparker over hele verden, og som er så massive, at de ligger…

Debatindlæg: Flere gode ideer skal finde vej til markedet

Debatindlæg: Danmark og resten af verden står i en økonomisk krise med stigende priser og inflation. For at komme godt ud af krisen er det vigtigt, at den kommende regering sikrer, at vi kan fastholde danske jobs og skabe en grøn og…

DEBATINDLÆG: Power-to-X kan blive et dansk guldæg. Men de grundlæg­gende betingelser mangler endnu

Kriserne står i kø i øjeblikket, og de har energi som fællesnævner. Danmark har taget en række beslutninger om, at vi skal nedbringe mængden af CO2, som vi udleder, og her spiller Power-to-X (PtX) en vigtig rolle. Der handler det om at…

Testfaciliteter baner vejen for Danmark som grøn frontløber

Hvis Danmark skal have en grøn styrkeposition, skal vi samtidig være et førende testland for nye grønne løsninger. Det slår Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) fast på grundlag af en ny analyse af den danske…

GTS ser positivt på vejledning om effektiv tilskudsforvaltning

I dag oplever GTS-institutterne en betydelig forskel i forvaltningspraksis mellem de enkelte myndigheder, hvilket leder til en stor administrativ byrde. GTS-institutterne ser derfor positivt på en ny vejledning, der sikrer en…

GTS glæder sig over ny fond for plantebaserede fødevarer

Planterbaserede fødevarer er helt centrale for udviklingen af dansk fødevareproduktion. Derfor er der brug for den nye fond. Men det bliver afgørende at sikre, at fonden benytter attraktive regler, rammer og vilkår for at både virksomheder…

Brug for klarhed i nye regler for GUDP

Nye regler for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram efterlader uklarhed om, hvornår en organisation falder ind under kategorien ”forsknings- og videnformidlingsorganisationer”. For GTS-institutterne er det helt afgørende, at de…

Styrket sammenhæng på vej

Erhvervsstyrelsen har netop udsendt de nye regler for administration og støtte under de europæiske regional- og socialfonde. I GTS glæder vi os over, at der lægges op til at anvende reglerne fra Innovationsfonden i programmerne.

Erhvervsstyrelsen risikerer at svække SMV’ernes innovationskraft

Debatindlæg: Netop nu er Erhvervsstyrelsen ved at udarbejde nye regler for støtte til samarbejde om teknologisk udvikling for SMV'erne. Til vores overraskelse svækker reglerne SMV'ernes mulighed for at få vigtig teknologisk assistance fra…

Nye støtteberettigelsesregler modarbejder en sammenhængende erhvervsfremmeindsats

Nye støtteberettigelsesregler for strukturfondene gør det svært for vidensinstitutioner at deltage i programmerne. Derfor opfordrer GTS i et nyt høringssvar til, at det bliver muligt for vidensinstitutioner at anvende en omkostningsneutral…

Vigtigt at sikre at vidensinstitutioner kan deltage i strukturfondene

I et nyt høringssvar opfordrer GTS-foreningen til, at Erhvervsstyrelsen i ny bekendtgørelse sikrer regler og vilkår, der gør det muligt for vidensinstitutioner (herunder universiteter og GTS-institutter) at deltage i strukturfondene.…

Viden er det basale næringstof

Debatindlæg: Danmark er lykkedes! Vi er lykkedes med at skabe en stærk iværksætterkultur igennem målrettede initiativer fra idéskabelse til kapitalrejsning. Men det er ikke nok at være gode til at så frø. Vi er nødt til at blive langt…

De regionale erhvervsfyrtårne skal gro på national viden

Med regeringens udspil - Danmark kan mere - investerer regeringen nu hele 1 mia. kr. fra EU i otte lokale erhvervsfyrtårne. Allerede i næste uge udbyder Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse midlerne. Formålet er at skabe vækst og nye…

Administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond

Høringssvar vedrørende udkast til lov om ændring af loven om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond.

Forskningen skal ud på industrigulvet

Claus Jensen, Dansk Metal og Juan Farré, TI og GTS, skriver i Altinget, at det er centralt, at vi også i fremtiden sikrer gode rammevilkår for, at innovationssystemet bedst muligt understøtter vores mange gode virksomheder og……

Decentrale erhvervsfremmemidler fra Danmarks Erhvervsfremmestyrelse

Høringssvar vedrørende ’udkast til bekendtgørelse om administration af de decentrale erhvervsfremmemidler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse’.

Staten investerer 1,2 mia. kr. i teknologisk service

Power-to-X, komplekse grønne energisystemer, grøn fødevareproduktion, digitalisering og bæredygtigt byggeri er eksempler på områder, som GTS-institutterne skal arbejde med i de kommende fire år. Investeringen gør ny forskning tilgængelig…

Danmark skal være et førende grønt testland

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen fremlagde sidst i september et udkast til Danmarks første grønne forskningsstrategi med forslag om fire grønne missioner. I den forbindelse vil vi gerne slå fast, at hvis forskningen…

Teknologisk innovation er vejen ud af corona-krisen

I kølvandet på corona-krisen risikerer Danmark at miste sin konkurrencekraft. Mange virksomheder er pressede. Der er risiko for, at de i kampens hede vælger forsknings- og udviklingsaktiviteterne fra for at fokusere på kerneforretningen.…

Tværgående udviklingsmiljøer som katapult for dansk innovation

Danmark kan blive meget bedre til at omsætte forskning til succesfulde forretninger. Det påpeger den internationale rapport, der udkom sidst i 2019. Vi er i superligaen, når det handler om at producere forskning i verdensklasse. Men vi…

Evnen til at innovere er nøglen til grøn succes

Vi skal have en fornyelse af innovationsindsatsen for at imødekomme efterspørgsel på grønne løsninger og behovet for flere innovative virksomheder, mener formand for de danske GTS-institutter Søren Stjernqvist.

Nem adgang til ny viden afgør, om vi udvikler fremtidens grønne løsninger

De massive klimaudfordringer kalder på en hurtig grøn omstilling af det danske samfund og erhvervsliv. Heldigvis tilbyder forskningen viden og teknologi, der hjælper i omstillingen, skriver Claus Jensen, Dansk Metal og Søren Stjernqvist,…

Mere forskning og teknologi skal i spil

Her i marts mødes et internationalt panel i Danmark for at gennemgå det videnbaserede innovationssystem og komme med anbefalinger til, hvordan vi styrker det. Anders Bjarklev (rektor for DTU og formand for Danske Universiteter) og Søren…

Vi skal blive bedre til at teste de gode ideer

Danske forskere og virksomheder er fulde af gode ideer, som med tiden kan blive til nye store eksportsucceser på verdensmarkedet. Men inden det sker, skal ideerne testes og afprøves på alle leder og kanter i så virkelighedstro omgivelser…

En styrket europæisk konkurrenceevne kræver investering i innovation

“Vores førsteprioritet vil være vækst og konkurrenceevne”. Sådan lød det fra Ursula von der Leyen om EU´s vigtigste opgave de næste fem år.  At det er tid til handling fra EU’s side, står også klart i en ny rapport fra Mario Draghi, der tegner et dystert billede af et Europa, der halter efter Kina og USA. Men hvordan tackler vi de europæiske udfordringer? Spørger man den europæiske interesseorganisation EARTO er svaret klart: Flere investeringer i forskning og innovation.

Konference: Kunstig intelligens i fødevareindustrien

D. 6. november 2024 inviterer Teknologisk Institut til en spændende konference i Taastrup med fokus på kunstig intelligens og digitalisering i fødevareindustrien. På konferencen kan du gennem eksperter, cases og debat blive klogere på, hvordan avancerede teknologier kan skabe nye muligheder i sektoren.

Ny guideline sætter skub i Power-to-X med fokus på sikkerhed

En ny Power-to-X guideline, udgivet af DBI og FORCE Technology, baner vejen for en mere effektiv implementering af teknologien, hvor sikkerheden er i højsædet. Guiden giver bl.a. branchen adgang til relevante standarder, nødvendige godkendelser samt rådgivning om det nødvendige sikkerhedsarbejde.

GTS glæder sig over regeringens fokus på implementering

Regeringen har med tre nye ministre samlet kræfterne inden for tre centrale områder: Landets sikkerhed, grøn omstilling og digitalisering. I GTS er der glæde over det store fokus på implementering.

Ny FN-rapport gør status på verdensmålene om vand

En netop udgivet rapport fra FN's miljøprogram UNEP tegner et ildevarslende billede af den globale indsats for vand. Danmark scorer lavt når det kommer til kvaliteten af vores grundvand, mens vi dog som en af få lande fremhæves som gode til at holde styr på vores vandressourcer.

Tre finalister udvalgt til årets IoT-pris

I den prestigefyldte konkurrence om Årets IoT-pris er tre finalister blevet udvalgt blandt et stærkt felt af kandidater, præget af innovation og teknologisk fremskridt inden for IoT-løsninger. Prisen uddeles ved den kommende digitaliseringsmesse, der finder sted i Odense Congress Center den 25. september 2024.

Åbning af Testcenter for brintteknologi – Green Labs DK

Den 17. september inviterer FORCE Technology til åbningen af testcenteret for brintteknologi ved Green Labs DK. Kom og vær med til at fejre og opleve de nye testfaciliteter.

Alexandra Instituttet fylder 25 år

GTS-instituttet står bag forskning, der har ført til flere digitale løsninger og spin out virksomheder. Desuden har Alexandra Instituttet frem for alt ageret teknologisk sparringspartner for et utal af virksomheder og hjulpet dem med at styrke deres konkurrenceevne.

SMV’erne skal også preppe(s)

Debatindlæg: Vi er som land i gang med at opbygge resiliens på stort set alle niveauer. Dog har vi måske glemt et vigtigt led i kæden, mener Jens Roedsted, midlertidig CEO i FORCE Technology.

Tag springet og udnyt teknologi til at styrke din virksomhed!

Debatindlæg: Der er masser af eksempler på, at små og mellemstore virksomheder (SMV'er) står over for et skattekammer af muligheder, der kan styrke deres forretning og gøre dem klar til fremtiden. Men det kræver mod, vilje og tid at gribe…

Debat: Opbyg kapaciteter nu og gør Danmark resilient

Der er brug for at styrke Danmarks evne til at modstå en lang række hændelser. Behovet findes både i den offentlige sektor, i erhvervslivet og hos borgerne. Et lovkrav om resiliens for alle virksomheder samt et nyoprettet…

Debat: Regeringens iværksætterstrategi overser behovet for faciliteter til udvikling, test og demonstration

Danmark har brug bedre for test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter, hvis regeringen vil indfri iværksætterstrategiens ambition om at bringe forskning og erhvervsliv tættere på hinanden.

Mange gode takter i ny iværksætterstrategi

Onsdag offentliggjorde regeringen sin længe ventede iværksætterstrategi. Udspillet rummer rigtig mange gode initiativer til at skabe bedre betingelser for iværksættere - både med styrket finansiering og mindre administrativt bøvl. I…

12 organisationer: Stop modregningen af EU-forskningsmidler!

I Danmark har vi en 1 pct. målsætning for finansiering af forskning. Men beregningsgrundlaget for 1 pct.-målsætningen bør ændres, så kun det bidrag, som Danmark giver til EU’s forskningsprogrammer, tæller med i forskningsbudgettet. De…

Stort dansk tale-datasæt frigivet

Over de seneste to år har danskere fra hele landet doneret deres stemme til et nyt tale-datasæt. Nu bliver optagelserne frigivet med et formål om at styrke dansksproget taleteknologi.

En styrket europæisk konkurrenceevne kræver investering i innovation

“Vores førsteprioritet vil være vækst og konkurrenceevne”. Sådan lød det fra Ursula von der Leyen om EU´s vigtigste opgave de næste fem år.  At det er tid til handling fra EU’s side, står også klart i en ny rapport fra Mario Draghi, der…

Konference: Kunstig intelligens i fødevareindustrien

D. 6. november 2024 inviterer Teknologisk Institut til en spændende konference i Taastrup med fokus på kunstig intelligens og digitalisering i fødevareindustrien. På konferencen kan du gennem eksperter, cases og debat blive klogere på,…

Dansk-ukrainsk startup vil bruge robotteknologi til at fjerne landminer

Ukraine står overfor et enormt problem med landminer. Med den eksisterende teknologi vil det tage mere end 70 år og koste cirka 260 milliarder kroner at rydde minerne i Ukraine. Derfor vil en ukrainsk tech-iværksætter i Danmark gøre…

Ny guideline sætter skub i Power-to-X med fokus på sikkerhed

En ny Power-to-X guideline, udgivet af DBI og FORCE Technology, baner vejen for en mere effektiv implementering af teknologien, hvor sikkerheden er i højsædet. Guiden giver bl.a. branchen adgang til relevante standarder, nødvendige…

GTS glæder sig over regeringens fokus på implementering

Regeringen har med tre nye ministre samlet kræfterne inden for tre centrale områder: Landets sikkerhed, grøn omstilling og digitalisering. I GTS er der glæde over det store fokus på implementering.