Aktuelt
I ”Nyheder” får du seneste nyt fra GTS-foreningen, GTS-institutterne samt udvalgte nyheder fra innovationsområdet. I kategorien ”GTS mener” kan du læse debatindlæg og høreingssvar.
26. september 2023
Ny guideline for brintinfrastruktur kan blive afgørende i den grønne omstilling
GTS-instituttet FORCE Technology er en del af et nyt innovationsprojekt, der har gjort det lettere og mere overskueligt for alle aktører, der har fokus på Power-to-X, at navigere i kravene til brintinfrastruktur i Danmark.
26. september 2023
Stor stigning i antallet af robotter i Danmark
Seneste robotstatistik for installerede robotter på verdensplan, er netop blevet offentliggjort af International Federation of Robotics (IFR). Tallene viser en særdeles positiv udvikling og vidner om danske virksomheder, der formår at udnytte potentialet i robotteknologien.
26. september 2023
GTS-institutter hjælper Arla mejeri: Ny teknologi kan effektivisere og kvalitetssikre
I et nyt samarbejde mellem Arla Foods, SPX Flow, FORCE Technology, og Alexandra Instituttet bruges en digital løsning til overvåge mikrobielvækst, så det bliver nemmere at planlægge, hvornår fødevare- eller mejeriproduktionsanlæg skal rengøres.
26. september 2023
Event: Er verdens vand en udfordring eller en mulighed for din forretning?
Til dette arrangement kan du blive klogere på udfordringer og løsninger relateret til nogle af nutidens helt store globale udfordringer relateret til vand. På dagen vil oplæg og paneldebatter inspirere til, hvordan forretningsmuligheder opstår i forbindelse med nye løsninger på klimakrisen, biodiversitetskriser og udfordringer med et rent vandmiljø.
21. september 2023
Hvornår kan det bedst betale sig at opfange CO2?
Alexandra Instituttet har i samarbejde med Verdo, der driver et kraftvarmeværk i Randers, og Teknologisk Institut udviklet et nyt digitalt værktøj, som beregner det optimale tidspunkt for at opsamle CO2. Nu stiller de værktøjet til rådighed for andre kraftvarmeværker.
21. september 2023
GTS-institut deltager i nyt projekt om immunterapi mod prostatakræft
Et nyt forskningsprojekt skal udvikle et biologisk lægemiddel, der repræsenterer en helt ny tilgang inden for kræftbehandling. Bioneer er en del af projektet, hvor der arbejdes på udviklingen af antistoffet CYM-001, der kan hjælpe kroppens eget immunsystem i bekæmpelsen af kræftceller.
21. september 2023
Odense Robotics StartUp Fund udvælger første startup
Shape Automation bliver den første startup, der er optaget i Odense Robotics StartUp Fund. Virksomheden er den første af mange virksomheder, der gennem fonden vil blive tilbudt finansiering, en mentor, kommerciel og teknisk sparring og adgang til robotinnovationshallerne hos Teknologisk Institut.
21. september 2023
Robotter gør legen mere interaktiv og motiverer børn til at programmere
På hovedbiblioteket Dokk1 i Aarhus har børnene mulighed for at lege med små, programmerbare robotter. Det kan blandt andet være med til at øge børns digitale forståelse.
26. september 2023
Debatindlæg: Ny iværksætterstrategi bør tage højde for forskelligheden af iværksættere
Med den kommende strategi for iværksætteri har regeringen en gylden mulighed for at styrke dansk iværksætteri og øge udbyttet af den offentlige investering i området. Det kræver en strategi, der giver iværksættere den vifte af tilbud, som…
31. maj 2023
GTS-foreningen bidrager med anbefaling til udformningen af erhvervsfremmestrategi
I et nyt høringssvar fra GTS fremhæves behovet for at styrke synergi og samarbejde på tværs i systemet. Dette med henblik på at nye projekter ikke overlapper eller overser samarbejdsmuligheder med eksisterende projekter.
24. maj 2023
Høring om ændring af bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
GTS fremlægger høringssvar til ændringen af bekendtgørelsen om et Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram. I høringssvaret fremgår blandt andet en anmodning om præcisering af betegnelsen "Forsknings- og……
24. maj 2023
Høring vedrørende ændringen af bekendtgørelse om støtteberettigelse, regnskab, revision og kontrol
I et nyt høringssvar påpeger GTS, at mulighederne for innovation og udvikling ikke bør begrænses, af risikoen for helt eller delvist bortfald af tilskud i tilfælde af uforudsete resultater.
30. marts 2023
Debatindlæg: Den danske vandsektor har nøglen til den globale vandkrise
Det globale behov for nye bæredygtige vandløsninger og villigheden til nye investeringer i vandteknologi har aldrig været højere. Halvdelen af verdens befolkning er udfordret med for meget, for lidt og urent vand som konsekvens af…
29. marts 2023
Debatindlæg: Sats på de erhvervsstøtteordninger, der bidrager mest til innovation
Det er vigtigt at gå uden om de indsatser, som bidrager størst til virksomheders innovation, når erhvervsstøtten skal saneres, da det er med til at gøde jorden for nye teknologiske gennembrud og danske industrisuccesser, skriver Ragnar…
21. marts 2023
Debatindlæg: Langsigtet forskning i grøn omstilling gør det ikke alene – der mangler ressourcer til implementering og test
Med et historisk stort beløb på 3,6 mia. kr. kan den nyligt indgåede aftale om fordeling af forskningsreserven få afgørende indflydelse på Danmarks fremtid som grønt foregangsland.
20. februar 2023
Debatindlæg: Der er brug for flere innovative virksomheder som ”Næste” fra Gadstrup
Debatindlæg: Danmark og resten af verden står både i en økonomisk krise og en energi- og klimakrise. Der er brug for ekstra fokus på, hvordan Danmark kan fastholde jobs og skabe en grøn og bæredygtig vækst. Det kalder på flere innovative…
7. februar 2023
Høring vedrørende Bekendtgørelse om Fonden for Plantebaserede Fødevarer
I et nyt høringssvar anbefaler GTS, at fonden både i sammensætningen af bestyrelsen, ledelsen og i bemandingen af sekretariatet får de nødvendige kompetencer til at varetage tilskudsforvaltning på alle de dækkede TRL-niveauer fra…
1. februar 2023
Debatindlæg: Klimaet er en større trussel mod mennesker end brand
Der er behov for, at vi allerede i dag finder den rette balance mellem overdreven forsigtighed i forhold til brand og det akutte behov for at handle på de omfattende kriser, der berører mennesker over hele kloden.
21. december 2022
Materialerevolution kan sætte turbo på Power-to-X
Alle større teknologiske landvindinger i nyere tid er vokset ud af revolutioner på materialeområdet. Tænk blot på de gigantiske vindmøllevinger, der i dag sættes op i havvindmølleparker over hele verden, og som er så massive, at de ligger…
7. december 2022
Debatindlæg: Flere gode ideer skal finde vej til markedet
Debatindlæg: Danmark og resten af verden står i en økonomisk krise med stigende priser og inflation. For at komme godt ud af krisen er det vigtigt, at den kommende regering sikrer, at vi kan fastholde danske jobs og skabe en grøn og…
18. november 2022
DEBATINDLÆG: Power-to-X kan blive et dansk guldæg. Men de grundlæggende betingelser mangler endnu
Kriserne står i kø i øjeblikket, og de har energi som fællesnævner. Danmark har taget en række beslutninger om, at vi skal nedbringe mængden af CO2, som vi udleder, og her spiller Power-to-X (PtX) en vigtig rolle. Der handler det om at…
5. september 2022
Testfaciliteter baner vejen for Danmark som grøn frontløber
Hvis Danmark skal have en grøn styrkeposition, skal vi samtidig være et førende testland for nye grønne løsninger. Det slår Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) fast på grundlag af en ny analyse af den danske…
30. august 2022
GTS ser positivt på vejledning om effektiv tilskudsforvaltning
I dag oplever GTS-institutterne en betydelig forskel i forvaltningspraksis mellem de enkelte myndigheder, hvilket leder til en stor administrativ byrde. GTS-institutterne ser derfor positivt på en ny vejledning, der sikrer en…
8. juli 2022
GTS glæder sig over ny fond for plantebaserede fødevarer
Planterbaserede fødevarer er helt centrale for udviklingen af dansk fødevareproduktion. Derfor er der brug for den nye fond. Men det bliver afgørende at sikre, at fonden benytter attraktive regler, rammer og vilkår for at både virksomheder…
8. juli 2022
Brug for klarhed i nye regler for GUDP
Nye regler for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram efterlader uklarhed om, hvornår en organisation falder ind under kategorien ”forsknings- og videnformidlingsorganisationer”. For GTS-institutterne er det helt afgørende, at de…
30. marts 2022
Styrket sammenhæng på vej
Erhvervsstyrelsen har netop udsendt de nye regler for administration og støtte under de europæiske regional- og socialfonde. I GTS glæder vi os over, at der lægges op til at anvende reglerne fra Innovationsfonden i programmerne.
1. februar 2022
Erhvervsstyrelsen risikerer at svække SMV’ernes innovationskraft
Debatindlæg: Netop nu er Erhvervsstyrelsen ved at udarbejde nye regler for støtte til samarbejde om teknologisk udvikling for SMV'erne. Til vores overraskelse svækker reglerne SMV'ernes mulighed for at få vigtig teknologisk assistance fra…
25. januar 2022
Nye støtteberettigelsesregler modarbejder en sammenhængende erhvervsfremmeindsats
Nye støtteberettigelsesregler for strukturfondene gør det svært for vidensinstitutioner at deltage i programmerne. Derfor opfordrer GTS i et nyt høringssvar til, at det bliver muligt for vidensinstitutioner at anvende en omkostningsneutral…
13. januar 2022
Vigtigt at sikre at vidensinstitutioner kan deltage i strukturfondene
I et nyt høringssvar opfordrer GTS-foreningen til, at Erhvervsstyrelsen i ny bekendtgørelse sikrer regler og vilkår, der gør det muligt for vidensinstitutioner (herunder universiteter og GTS-institutter) at deltage i strukturfondene.…
26. oktober 2021
Viden er det basale næringstof
Debatindlæg: Danmark er lykkedes! Vi er lykkedes med at skabe en stærk iværksætterkultur igennem målrettede initiativer fra idéskabelse til kapitalrejsning. Men det er ikke nok at være gode til at så frø. Vi er nødt til at blive langt…
23. september 2021
De regionale erhvervsfyrtårne skal gro på national viden
Med regeringens udspil - Danmark kan mere - investerer regeringen nu hele 1 mia. kr. fra EU i otte lokale erhvervsfyrtårne. Allerede i næste uge udbyder Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse midlerne. Formålet er at skabe vækst og nye…
13. september 2021
Administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond
Høringssvar vedrørende udkast til lov om ændring af loven om administration af tilskud fra Den Europæiske Regionalfond og Den Europæiske Socialfond.
1. september 2021
Forskningen skal ud på industrigulvet
Claus Jensen, Dansk Metal og Juan Farré, TI og GTS, skriver i Altinget, at det er centralt, at vi også i fremtiden sikrer gode rammevilkår for, at innovationssystemet bedst muligt understøtter vores mange gode virksomheder og……
16. marts 2021
Decentrale erhvervsfremmemidler fra Danmarks Erhvervsfremmestyrelse
Høringssvar vedrørende ’udkast til bekendtgørelse om administration af de decentrale erhvervsfremmemidler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse’.
13. januar 2021
Staten investerer 1,2 mia. kr. i teknologisk service
Power-to-X, komplekse grønne energisystemer, grøn fødevareproduktion, digitalisering og bæredygtigt byggeri er eksempler på områder, som GTS-institutterne skal arbejde med i de kommende fire år. Investeringen gør ny forskning tilgængelig…
19. oktober 2020
Danmark skal være et førende grønt testland
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen fremlagde sidst i september et udkast til Danmarks første grønne forskningsstrategi med forslag om fire grønne missioner. I den forbindelse vil vi gerne slå fast, at hvis forskningen…
3. juni 2020
Teknologisk innovation er vejen ud af corona-krisen
I kølvandet på corona-krisen risikerer Danmark at miste sin konkurrencekraft. Mange virksomheder er pressede. Der er risiko for, at de i kampens hede vælger forsknings- og udviklingsaktiviteterne fra for at fokusere på kerneforretningen.…
28. januar 2020
Tværgående udviklingsmiljøer som katapult for dansk innovation
Danmark kan blive meget bedre til at omsætte forskning til succesfulde forretninger. Det påpeger den internationale rapport, der udkom sidst i 2019. Vi er i superligaen, når det handler om at producere forskning i verdensklasse. Men vi…
19. december 2019
Evnen til at innovere er nøglen til grøn succes
Vi skal have en fornyelse af innovationsindsatsen for at imødekomme efterspørgsel på grønne løsninger og behovet for flere innovative virksomheder, mener formand for de danske GTS-institutter Søren Stjernqvist.
19. oktober 2019
Nem adgang til ny viden afgør, om vi udvikler fremtidens grønne løsninger
De massive klimaudfordringer kalder på en hurtig grøn omstilling af det danske samfund og erhvervsliv. Heldigvis tilbyder forskningen viden og teknologi, der hjælper i omstillingen, skriver Claus Jensen, Dansk Metal og Søren Stjernqvist,…
19. marts 2019
Mere forskning og teknologi skal i spil
Her i marts mødes et internationalt panel i Danmark for at gennemgå det videnbaserede innovationssystem og komme med anbefalinger til, hvordan vi styrker det. Anders Bjarklev (rektor for DTU og formand for Danske Universiteter) og Søren…
13. januar 2019
Vi skal blive bedre til at teste de gode ideer
Danske forskere og virksomheder er fulde af gode ideer, som med tiden kan blive til nye store eksportsucceser på verdensmarkedet. Men inden det sker, skal ideerne testes og afprøves på alle leder og kanter i så virkelighedstro omgivelser…
28. september 2023
Tre produktionsvirksomheder laver roadmap til bæredygtighed
LEGO Group, Kamstrup og Enemærke & Petersen har med hjælp fra FORCE Technology udviklet roadmaps til en grønnere produktion i et MADE Samarbejdsprojekt. Udfordringerne har været slående ens.
26. september 2023
Ny guideline for brintinfrastruktur kan blive afgørende i den grønne omstilling
GTS-instituttet FORCE Technology er en del af et nyt innovationsprojekt, der har gjort det lettere og mere overskueligt for alle aktører, der har fokus på Power-to-X, at navigere i kravene til brintinfrastruktur i Danmark.
26. september 2023
Stor stigning i antallet af robotter i Danmark
Seneste robotstatistik for installerede robotter på verdensplan, er netop blevet offentliggjort af International Federation of Robotics (IFR). Tallene viser en særdeles positiv udvikling og vidner om danske virksomheder, der formår at…
26. september 2023
GTS-institutter hjælper Arla mejeri: Ny teknologi kan effektivisere og kvalitetssikre
I et nyt samarbejde mellem Arla Foods, SPX Flow, FORCE Technology, og Alexandra Instituttet bruges en digital løsning til overvåge mikrobielvækst, så det bliver nemmere at planlægge, hvornår fødevare- eller mejeriproduktionsanlæg skal…
26. september 2023
Event: Er verdens vand en udfordring eller en mulighed for din forretning?
Til dette arrangement kan du blive klogere på udfordringer og løsninger relateret til nogle af nutidens helt store globale udfordringer relateret til vand. På dagen vil oplæg og paneldebatter inspirere til, hvordan forretningsmuligheder…
26. september 2023
Debatindlæg: Ny iværksætterstrategi bør tage højde for forskelligheden af iværksættere
Med den kommende strategi for iværksætteri har regeringen en gylden mulighed for at styrke dansk iværksætteri og øge udbyttet af den offentlige investering i området. Det kræver en strategi, der giver iværksættere den vifte af tilbud, som…
26. september 2023
Debatindlæg: Ny iværksætterstrategi bør tage højde for forskelligheden af iværksættere
Med den kommende strategi for iværksætteri har regeringen en gylden mulighed for at styrke dansk iværksætteri og øge udbyttet af den offentlige investering i området. Det kræver en strategi, der giver iværksættere den vifte af tilbud, som…
31. maj 2023
GTS-foreningen bidrager med anbefaling til udformningen af erhvervsfremmestrategi
I et nyt høringssvar fra GTS fremhæves behovet for at styrke synergi og samarbejde på tværs i systemet. Dette med henblik på at nye projekter ikke overlapper eller overser samarbejdsmuligheder med eksisterende projekter.
24. maj 2023
Høring om ændring af bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
GTS fremlægger høringssvar til ændringen af bekendtgørelsen om et Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram. I høringssvaret fremgår blandt andet en anmodning om præcisering af betegnelsen "Forsknings- og……
24. maj 2023
Høring vedrørende ændringen af bekendtgørelse om støtteberettigelse, regnskab, revision og kontrol
I et nyt høringssvar påpeger GTS, at mulighederne for innovation og udvikling ikke bør begrænses, af risikoen for helt eller delvist bortfald af tilskud i tilfælde af uforudsete resultater.
30. marts 2023
Debatindlæg: Den danske vandsektor har nøglen til den globale vandkrise
Det globale behov for nye bæredygtige vandløsninger og villigheden til nye investeringer i vandteknologi har aldrig været højere. Halvdelen af verdens befolkning er udfordret med for meget, for lidt og urent vand som konsekvens af…
29. marts 2023
Debatindlæg: Sats på de erhvervsstøtteordninger, der bidrager mest til innovation
Det er vigtigt at gå uden om de indsatser, som bidrager størst til virksomheders innovation, når erhvervsstøtten skal saneres, da det er med til at gøde jorden for nye teknologiske gennembrud og danske industrisuccesser, skriver Ragnar…