Rummeteknologi vinder momentum i løsningen af miljøudfordringer og trækker på styrken fra andre teknologier som AI og maskinlæring. Rummeteknologi og satellitdata er også en del af mange af GTS-instituttet DHI’s løsninger på verdens udfordringer med vand.

DHI har mange medarbejdere med en baggrund fra DTU, og GTS-instituttet havde for nyligt besøg af en større gruppe førsteårsstuderende på DTU-linjen Geofysik og Rumteknologi. De studerende var interesserede i at høre mere om, hvordan DHI anvender satellitdata i kombination med andre teknologier til at løse globale udfordringer omkring vand og vandmiljøer.

Ph.d.-studerende hos DHI, Paul Senty, delte nogle af sine erfaringer fra sit arbejde med kortlægning af naturlige metangasudledninger ved hjælp af satellitbilleder, og Kenneth Grogan, Head of Earth Observation Analytics i DHI, gav de studerende nogle konkrete eksempler på, hvordan DHI anvender rummeteknologi og satellitdata til at løse vand- og miljøudfordringer verden over.

Rundvisning i testfaciliteter

De studerende fik også en rundvisning i DHI’s testfaciliteter, hvor teori møder praksis. Her tester DHI’s eksperter fremtidens design inden for flydende havvindmøller og energi-øer, idet nedskalerede modeller bliver udsat for krævende strøm-, vind- og bølgeforhold, så kunderne kan vide sig sikre på, at deres design kan holde til selv de allermest udfordrende konsekvenser af klimaforandring. Når DHI’s medarbejdere skal genskabe havbundsforhold i testbassinerne, anvender de ofte satellitbilleder af havbunden som udgangspunkt.

DHI har et tæt samarbejde med både danske og udenlandske forskningsinstitutioner og har både erhvervs-ph.d.’er og PostDoc’er tilknyttet. Mange af DHI’s medarbejdere kommer selv fra DTU, og flere af dem underviser også på universitetet.

Kenneth Grogan sagde om besøget af de DTU-studerende:

”Jeg håber, at de studerende blev inspireret af at se, hvordan teori og data bliver anvendt i praksis. Satellitdata og rumteknologi er i stadigt stigende grad med til at gøre en afgørende forskel for meget jordnære udfordringer såsom tørke og oversvømmelser, og med voksende computerkraft og integrationen af AI og machine learning vil det kun blive endnu mere relevant i fremtiden. Hvem ved, måske bliver nogle af de studerende inspireret til at arbejde med vand og vandmiljø efter besøget hos os. Det håber jeg da.”

Foto: DHI