Teknologisk Institut er i samarbejde med flere partnere og med støtte fra Miljø- og Fødevareministeriets Grønne Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) i gang med at udvikle papirbægre, som kan erstatte bægre af plastik til fx skyr og yoghurt. Den nye emballage har et stort potentiale til at mindske CO2-belastning og forurening med plastik.

For at mindske plastikforurening er Teknologisk Institut sammen med en række projektpartnere i gang med at udvikle nye papirbaserede bægre og kopper, som kan erstatte plastikemballage. Bægrene er fremstillet af cellulosefibre og belagt med en tynd bionedbrydelig barrierecoating.

”Med denne løsning får vi en emballage, der er skabt af et fornybart materiale og som kan genanvendes som papir/pap eller komposteres, da den nødvendige indvendige coating ikke består af svært nedbrydeligt plast, som mange andre coatede papemballager gør”, siger Søren Rahbek Østergaard, seniorspecialist på Teknologisk Institut.

I projektet DairyFibreCup er målet at udvikle en ny emballage af papir til syrnede mælkeprodukter såsom yoghurt, skyr og creme fraiche. Teknologisk Institut står for design og pilotproduktion af emballagen, samt analyse af mulighederne for større industriel opskalering. Projektets andre deltagere er Arla Foods Amba, Dagrofa ApS og FCMtesting. Projektet er et såkaldt GUDP-projekt, støttet af GUDP, Miljø- og Fødevareministeriet.

20.000 tons CO2-besparelse

Søren Rahbek Østergaard fra Teknologisk Institut forventer, at man vil kunne erstatte 10.000 tons plastikemballage med 8.000 tons genbrugelig og bionedbrydelig papiremballage. Det vil give en CO2-besparelse på mere end 20.000 tons om året.

Projektet bliver støttet med 1,4 mio. kr. af GUDP og forventes afsluttet ved udgangen af maj 2021.

Baggrund:

I 2017 åbnede Teknologisk Institut en pilot-papirfabrik, som kan fremstille emballager i alle former for fibre, med en overflade, der minder om trykstøbt plast eller metal. Teknologisk Institut råder også over udstyr til coating af emballage, som kan ændre egenskaberne på de forskellige emballagematerialer, så de kan tåle kontakt med produkterne og f.eks. blive mere tætte overfor væske.

Læs mere om projektet hos Miljøstyrelsen:

 

Foto: Teknologisk Institut