Da startuppen Tempty Foods satte gang i iværksættereventyret for tre år siden, var det med et formål om at skabe en mere bæredygtig madkultur gennem et alternativ til kød og tofu. Efter samarbejder med bl.a. DTU og Teknologisk Institut har virksomheden etableret sig på markedet.
Af Jakob Ehlers, GTS-foreningen
Selvom en stor andel af danskerne ønsker at spise færre animalske produkter, går det stadig langsomt med denne omstilling af madkulturen. En forbrugerundersøgelse foretaget af Teknologisk Institut viser, at forbrugernes fravalg af plantebaserede alternativer ofte bygger på at forventninger til smag og konsistens ikke mødes.
Undersøgelsen viser også, at der fortsat er behov for innovative produkter, der kan sætte gang i den nye madkultur. Det åbner et marked for en iværksættervirksomhed som Tempty Foods.
Tempty Foods finder vejen til smag, tekstur og næring
For tre år siden fandt Martina, Cecilie og Ana sammen i et fødevareinnovationskursus på DTU. I dag driver de virksomheden Tempty Foods, der laver innovative fødevareprodukter.
Tempty Foods sælger et kødalternativ, der ikke forsøger at efterligne kød. Det unikke ved produktet er, at fermenteret fungi giver både smag, tekstur og næringsindhold, samtidig med at det tilbyder betydelige CO2-besparelser.
Ifølge Martina Lokajova, der er medstifter og CEO i Tempty Foods, er det danske marked i nogen grad stadig præget af konservative fødevareopfattelser, hvor kød fylder meget. Alligevel oplever virksomheden, at stadig flere er interesserede i bæredygtige alternativer.
”Selvom Danmark er en af de lande i Europa, hvor der stadig er en vis skepsis overfor kød-alternativer, så oplever vi nu, at produktet skaber interesse, hvilket vidner om et enormt potentiale. Det er særligt brugen af mycoprotein ved fermenteret fungi, der gør, at vi er lykkedes med et produkt, hvor både smagsoplevelsen, teksturen og næringsindholdet går op i en højere enhed”, fortæller Martina Lokajova.
Det starter med et godt hold
Ifølge Martina Lokajova har det gennem hele processen været afgørende at være omringet af dygtige mennesker med forskellige kompetencer.
”Vi er tre co-founders, der har forskellige styrker. Og det er vigtigt. Tilsammen er vi stærke, både når det gælder viden om teknologi, forretningsmodeller og innovationsprocesser”, siger Martina Lokajova, og understreger samtidig værdien af at samarbejde med vidensinstitutioner som universiteter og GTS-institutter:
”Som startup har det været enormt værdifuldt at samarbejde med både DTU og Teknologisk Institut, fordi de har en masse viden og erfaring”, siger hun.
DTU har været en aktiv del af Tempty Foods udvikling fra starten, hvor virksomheden både har været en del af DTU Skylab og gjort brug af deres testfaciliteter. I løbet af de sidste par år har Tempty Foods også samarbejdet med Teknologisk Institut, bl.a. igennem projektet FIGO, der har til formål at fremme udviklingen af innovative, plantebaserede fødevare.
”Vi har samarbejdet med Teknologisk Institut af flere omgange, men en af de afgørende ting for os, har været at kunne søge finansiering fra Plantefonden sammen med instituttet og andre virksomheder indenfor innovativ plantebaseret fødevareteknologi. Her har de været gode til at samle virksomheder og vi har fået sparring på test af vores produkt og forbrugerundersøgelser”, fortæller Martina Lokajova.
Grønne gevinster
De store potentialer i Tempty Foods produkter ligger dog ikke kun i et stadig større marked. Det mycoprotein, der kommer af fermenteret fungi, er nemlig langt mindre klimabelastende end kødprodukter, som vi kender dem.
Sammenlignet med produktionen af hakket oksekød udleder den fermenterede fungi 30 gange mindre CO2, bruger 25 gange mindre vand og kræver 20 gange mindre jordareal. Disse gevinster er afgørende for Tempty Foods’ mission:
”Vi vil gerne have folk med på den her bæredygtige dagsorden. Både fordi det er sundt for den enkelte, men også fordi det er sundt for vores klima”, afslutter Martina Lokajova.
Tempty Foods vandt DTU Startup of the year 2022 og har siden vundet prisen Vegan Startup of 2023.
Seneste aktuelt
27. november 2024
Danish Fibres får succes med dokumentation af bæredygtighed
26. november 2024
Vigtig samarbejdsaftale giver industrien adgang til Big Science
26. november 2024