Teknologisk Institut arbejder i samarbejde med Danish Pig Genetics og Aarhus Universitet på at udvikle en digital platform, der skal forbedre dyrevelfærden og benstyrken hos søer i dansk griseproduktion.
Digital avlsvurdering
Projektet DiGiSOW fokuserer på at digitalisere avlsvurderingen, som er processen med at vurdere og udvælge avlsdyr baseret på deres arvelige egenskaber. Her skal teknologien specifikt kunne vurdere søernes robusthed og benstyrke, hvilket er afgørende for deres holdbarhed. I dag er denne slags vurderinger subjektive og udføres kun én gang i en sos levetid. Den nye teknologi vil derfor muliggøre en mere objektiv og kontinuerlig overvågning.
”Traditionelle, manuelle vurderinger erstattes med objektive målinger opnået gennem kameraovervågning i stalden og udvikling af modeller, hvor kunstig intelligens bruges til målinger af grisene”, siger Claus Hansen, seniorkonsulent fra Teknologisk Institut.
Målet med projektet er at udvikle en omfattende digital platform, der er fuldt funktionel i stalden. Platformen vil bl.a. inkludere kontinuerlig kameraovervågning og vurdering af de genetiske værdier hos søerne. Med teknologien vil søerne blive overvåget over længere tid, hvilket gerne skulle forbedre deres dyrevelfærd, robusthed og levetid.
Til gavn for både dyr og producenter
Phenomics, som er systematisk måling og analyse af både kvalitative og kvantitative egenskaber, spiller en central rolle i projektet. Ved hjælp af avancerede kliniske og biokemiske metoder samt visualiseringsteknologier kan forskere præcist beskrive dyrenes observerbare egenskaber. Denne tilgang gør det muligt for AI-systemer at identificere og analysere komplekse adfærdsmønstre hos dyr, hvilket åbner nye veje for forståelse og beskyttelse af dyrelivet.
”Med øget fokus på so-overlevelse og reduktion af tidlig udsætning er dette projekt kritisk for fremtidens landbrug og vores mål om at skabe verdens mest bæredygtige gris”, siger Søren Balder Bendtsen, genetisk chef hos Danish Pig Genetics.
”Ved at prioritere avl, der forbedrer robusthed og benstyrke hos søerne, vil projektet sikre en mere bæredygtig griseproduktion. Dette er i overensstemmelse med både nationale og EU-standarder for dyrevelfærd og bæredygtigt landbrug”, tilføjer han.
Det forventes, at denne teknologi kan redde henholdsvis 20.000 søer og 312.000 pattegrise om året, seks år efter projektets afslutning. Projektet forventes også at indbringe omkring 200 mio. kr. om året til producenterne.
Projektet DiGiSOW løber over 4 år og har fået bevilliget støtte fra GUDP, et program under Fødevareministeriet, der støtter udvikling og demonstration af grønne løsninger i landbrugserhvervet.
Foto: Danish Pig Genetics