For mere end 50 år siden blev betonelementer en bærende del af byggeriet i Gellerupparken. Efter nedrivning af dele af byggeriet i området i 2023 skal betonelementerne nu have nyt liv i et nyt boligbyggeri.

Genbrugte betonelementer fra Gellerupparken er for første gang i Danmark ved at blive genbrugt i nyt boligbyggeri. Det er et helt afgørende skridt mod opskalering og industrialisering af genbrug af betonelementer.

Reduktion af branchens miljøaftryk

Normalt bliver brugte betonelementer knust og genanvendt som vejmateriale eller som sand og sten i ny beton. Men under nedrivningen af en boligblok i Gellerupparken i 2023 blev der som et eksperiment bevaret ni hele vægelementer og 42 huldæk for at genbruge dem i fremtidigt byggeri.

Denne nedrivning var en del af udviklingsplanen for området, og nu er 30 af disse betonelementer ved at blive integreret i nye rækkehuse, der opføres blot få hundrede meter fra deres oprindelige placering.

“Det er en kæmpe milepæl, at det er lykkedes at genindbygge mere end 50 år gamle huldæk i nyt byggeri. For selvom det måske virker simpelt, så ligger der et stort udviklingsarbejde bag,” siger forretningsleder Katja Udbye Christensen fra Teknologisk Institut, der er leder af projektet (P)RECAST, der sammen med en række partnere på tværs af byggeriets værdikæde udvikler teknologier og metoder for genbrug af betonelementer.

I dag er ca. 20 pct. af alt den beton, som produceres i Danmark, betonelementer.  Men hidtil har der ikke været tradition for eller metoder til genbrug af hele betonelementer, når man river ned, selvom de kan have en lang restlevetid.

“Ved at genbruge eksisterende betonelementer kan man potentielt spare store mængder CO2 sammenlignet med at støbe nye. Samtidig sikrer vi, at de materialer, der allerede er produceret, bliver anvendt igen på den bedst mulige vis,” siger Katja Udbye Christensen.

Erfaringer kan blive afgørende

Inden de brugte betonelementer kan genindbygges, er der udført en række prøvninger på Teknologisk Institut for bl.a. at kortlægge bæreevnen. Samtidig skulle der findes en aftager af betonelementerne. Her endte betonelementproducenten Boligbeton, med at spille en afgørende rolle.

“Det er vigtigt for os at være med til at udvikle vores branche i en positiv retning, så da vi hørte om betonelementerne fra Gellerupparken, kunne vi straks se en mulighed for at inkludere dem i en af vores leverancer af betonelementer. Vores kunde, JCN Bolig, var heldigvis helt med på idéen, fortæller Tom Kristensen, direktør hos Boligbeton.

Det krævede en mindre tilpasning af elementerne, som skulle skæres i den rette størrelse for at passe til det nye byggeri, men indtil videre har projektet været en stor succes. Nu håber Katja Udbye Christensen fra Teknologisk Institut, at erfaringerne kan bane vej for ny lovgivning på området.

“Vores lovgivning bygger i høj grad på erfaringer. Hvis vi skal rykke ved lovgivningen, så den i fremtiden også understøtter genbrug af hele betonelementer, kræver det veldokumenterede erfaringer fra den virkelige verden. Lige nu er genbrug af betonelementer stadig på et udviklingsstadie, men genindbygningen i Gellerupparken er et vigtigt skridt mod opskalering og industrialisering,” forklarer hun.

Ifølge Katja Udbye Christensen er det afgørende, at der ved fremtidige byggerier er tilgængelige metoder til fx nedtagning, dokumentation og genindbygning.

(P)RECAST-projektet er støttet af Miljøstyrelsen, og involverer en række aktører, herunder Teknologisk Institut, Brabrand Boligforening, GXN, Aarhus Universitet, branchesammenslutningen Dansk Beton, COWI, Søndergaard, Tscherning, Aarsleff, Fonden Dansk Standard, Peikko Danmark, Hi-Con og AP Ejendomme.

Læs mere her

Foto: Brabrand Boligforening