Siden 1992 har stendiger været under beskyttelse. Desværre har den tilsynsførende myndighed ikke altid kendskab til deres præcise placering, da de kun er markeret på op til 200 år gamle kort. Det skal der nu laves om på ved hjælp af kunstig intelligens.
Morten Wulff Ingvorsen, der er fuldmægtig i Slots- og Kulturstyrelsens Center for Kulturarv leder for tiden et projekt, der bl.a. skal bruge fortidens kort til at markere stendigerne på Danmarks Miljøportals digitale kort.
Skal screene 10.000 gamle kort
Kortlægningen af stendigerne kan dog være en noget tung omgang. Først skal 10.000 historiske kort granskes for at se, hvor digerne engang lå, og så skal der moderne billedkilder eller feltarbejde til for at undersøge, om de stadig findes og skal indtegnes. Med andre ord står Morten Wulff Ingvorsen og hans kollegaer overfor en kæmpe opgave.
I kampens hede gik det op for Morten Wulff Ingvorsen, at stendigernes ens udtryk på tværs af de gamle kort måske gjorde det muligt at få en digital løsning til at screene kortene. Det ville ikke bare lette arbejdsbyrden, men også højne præcisionen.
”Når man kigger på kort i 7,4 timer i træk, begynder man at lave flere fejl sidst på dagen. Men computeren bliver jo ikke træt,” fortæller Morten Wulff Ingvorsen, der efterfølgende har fået Alexandra Instituttets eksperter til at udvikle en løsning.
Dette er et eksempel på et oprindeligt kort. Kilde: Slots- og Kulturstyrelsens Center for Kulturarv.
Det er lykkedes overraskende godt, fordi de historiske kort er stærke på et afgørende punkt, fortæller Morten Wulff Ingvorsen. Signaturen for stendiger ligner næsten altid perler på en snor. Det er vigtigt, fordi AI har lettere ved at genkende mønstre, der kun har få afvigelser.
AI finder og markerer stendigerne
Fordi kortene afbildede stendiger så konsistent, kunne eksperter fra Alexandra Instituttet relativt nemt træne et neuralt netværk til at genkende og markere stendiger på de gamle kort. “Vi havde kun brug for 40 kort og et par iterationer for at opnå et tilfredsstillende resultat,” fortæller Eike Güldenring, Visual Computing Engineer ved Alexandra Instituttet.
Den AI-baserede løsning kan nu screene kortene for stendiger og markere dem, der indeholder sådanne strukturer. Samtidig tilføjer løsningen et digitalt lag til kortene, hvor den tydeligt markerer stendigernes konturer med en blå streg, hvilket gør det nemt for det menneskelige øje at identificere og undersøge dem nærmere.
Selvom den kunstige intelligens kan overtage screeningen, er der stadig rigeligt for Morten Wulff Ingvorsen og hans kolleger at lave. De skal verificere, at stendiget findes, og at det lever op til en bestemt definition i lovgivningen og ikke udgør en undtagelse eller et grænsetilfælde.
”Men det er et stort skridt fremad, at vi kan nøjes med at kigge de relevante steder i landskabet i stedet for over det hele,” slår han fast. Han vurderer, at AI-løsningen bliver et uvurderligt redskab, der vil spare mange arbejdstimer og samtidig skabe langt bedre resultater end en manuel gennemgang.
Foto: Alexandra Instituttet
Seneste aktuelt
11. december 2024