East West Instore Solutions sælger elektroniske prisskilte til danske butikskæder. Et innovationsprojekt med FORCE Technology (DELTA) viser vejen frem mod en billigere løsningsmodel for prisskiltene baseret på indendørs solcelleteknologi. Potentialet for detailhandlen er stort.

Af Nanna Bastved

Den danske distributør, East West Instore Solutions, leverer elektroniske prisskilte til blandt andre supermarkedskæden COOP. I hvert prisskilt sidder der 2 batterier, som skal udskiftes med jævne mellemrum. Det i sig selv lyder ikke så besværligt, men når en butikskæde som COOP har over 1 million elektroniske prisskilte, bliver den manuelle vedligeholdelse en omkostningsfyldt og tidskrævende affære. Derfor bad East West Instore Solutions FORCE Technology (DELTA) om hjælp til at lave en alternativ selvforsynende løsning for prisskiltene baseret på energy harvesting teknologi.

”Vi kendte ikke så meget til energy harvesting og teknologiens muligheder inden projektet startede. Det var en aha-oplevelse for os, at vi i et lokale uden sollys godt kan høste energi, som kan levere strøm til prisskiltene,” siger Michael Kastrupsen, CEO, East West Instore Solutions.

I innovationsprojektet, som er støttet af InfinIT, har FORCE Technology hjulpet East West Instore Solutions og COOP med at evaluere og demonstrere feasibility af soldrevne elektroniske prisskilte i en lille butik COOP’s hovedsæde i Albertslund.

“Fordelen ved elektroniske etiketter er, at prisbudskabet til kunderne er der med det samme, så vores butikker er salgsklare. Men batterierne i etiketterne skal udskiftes efter 5-7 år, afhængigt af hvor de sidder i butikken, og hvor mange ændringer etiketten har været udsat for. Når etiketten har ”brugt” batteriet, kan kunderne ikke se prisen, og de ansatte skal bruge tid på at skifte batterierne. Men udover dette er det en ulempe for miljøet, når 2 millioner batterier udskiftes. Derfor har det været en interessant sag for os at teste, om man kan høste energi fra butikkens indendørs belysning,” fortæller Svend Envoldsen, Senior Innovation Specialist, COOP Danmark.

Resultaterne fra demoprojektet er lovende. Fordelen ved solcelleløsningen er, at de holder længere og er langt billigere i vedligeholdelse.

Indendørs solcelleteknologi

I projektforløbet har FORCE Technology leveret den nyeste viden om energy harvesting power management og hjulpet med at bygge en prototype med indbygget solcelleteknologi. Komponenter til energy harvesting kan være dyre, og derfor har projektet afdækket kostoptimerede løsninger for at kunne konkurrere med billige batterier. Her kan ASIC-teknologi i fremtiden være løsningen, når man har høj volumen.

”Vi har været meget glade for vores samarbejde med COOP og med FORCE Technology, som har leveret viden om energy harvesting teknologien og hjulpet os med at få lavet en interessant produktløsning, som kan styrke vores markedsposition,” udtaler Michael Kastrupsen, som ser et internationalt salgspotentiale for de batteriløse prisskilte.

Energi tilovers

Som en ekstra bonus har demoprojektet vist, at der er energi tilovers i prisskiltene. Solcellerne genererer nemlig mere energi, end det kræver at vise prisen på skiltet.

”I demoprojektet har vi fundet ud af, at energy harvesting løsningen producerer mere energi end prisskiltet bruger. Det åbner for andre muligheder, fx kan man med sensorer detektere kundeaktivitet foran prisskiltet eller monitorere om hylden er tom eller fyldt,” fortæller Lead Specialist, Johan Pedersen, IdemoLab, FORCE Technology.

Yderligere information

FORCE Technology (DELTA) arbejder til dagligt med IoT sensorer og energy harvesting i mange forskellige industrier og udvikler ASIC IP til energy harvesting. GTS-Instituttet driver også projektet ”Batteriløs og selvforsynende elektronik”, som er en del af GTS-Resultatkontrakten med Styrelsen for Forskning og Innovation. Aktiviteterne vejledes af repræsentanter fra den danske industri og har til formål at fremme danske virksomheders udnyttelse af de teknologiske og forretningsmæssige muligheder i energy harvesting.

Hvis du vil vide mere om energy harvesting og mulighederne for at udnytte energy harvesting i dine produkter er du velkommen til at kontakte Morten Wagner, Head of IdemoLab ved FORCE Technology, mw@delta.dk, tel. +45 72 19 42 88.

Læs mere om projektet her

Billede: FORCE Technology