Koelbjergmanden er for nyligt blevet genskabt og udstillet på sit eget museum i Vissenbjerg. Teknologisk Institut har 3D-printet de fundne knoglerester, så gæster nu kan opleve en tro kopi af Nordens ældste menneske.
Et 10.500 år gammelt kranie, bækken, to ben- og armknogler.
Det er nogle af de knoglerester, som man har fundet ved en tørvegravning ved Koelbjerg under 2.verdenskrig. De tilhører Koelbjergmanden, en 160 cm høj jæger, også kendt som Nordens ældste menneske – meget ældre end Tollundmanden og Egtvedpigen.
Knogleresterne har man nu brugt til at genskabe og udstille Koelbjergmanden i eget formidlingscenter på Fyn – og det er gjort ved hjælp af 3D-print fra Teknologisk Institut.
En tro kopi af knogler
Det nyligt åbnede museum, Museum Koldbjerg har været seks år undervejs og med formålet om at ’genoplive’ Nordens ældste skeletfund. Her kom Teknologisk Institut ind i billedet, for at genskabe museets hovedattraktion ud fra Koelbjergmandens egne knoglerester.
“Knoglerne blev 3D-scannet, og så fik vi 3D-filerne af de scannede knogler og gjorde dem printbare. Derefter printede vi emnerne i hvid nylon og samlede dem, der hvor der var tale om større dele. Og så har formidlingscenteret efterfølgende fået dem malet, så de ligner knogler”, fortæller Kristian Rand Henriksen, forretningsleder på Teknologisk Institut.
Netop 3D-print var en oplagt løsning til at genskabe knoglerne så naturtro som fundene fra 2. verdenskrig, så Koelbjergmanden er nærmest levende at se på.
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
15. november 2024
Partnerskab skal komme velfærds- og sundhedsudfordringer til livs
8. november 2024