Hvordan kan arkitektur og holdbare materialer kombineres med kunst og design? Det spørgsmål stillede Vibeke Rytter sig selv. Mange års hårdt arbejde og sparring med bl.a. Teknologisk Institut har ført til, at hun i dag står med et æstetisk og holdbart produkt i glaseret beton.
Af Jakob Ehlers, GTS-foreningen
I næsten et årti har keramiker og arkitekt Vibeke Rytter knoklet for at lykkes med drømmen om at skabe et produkt, der nytænker de æstetiske og arkitektoniske potentialer inden for beton.
Selvom det kræver sin ildsjæl at holde fast i ideen igennem lange udviklingsforløb, er Vibeke Rytter både stolt og taknemmelig over vejen til det endelige produkt.
Ville ændre det visuelle udtryk i arbejdet med beton
Beton er gennem det 20. århundrede blevet verdens mest anvendte byggemateriale. En af de helt store nybrud ved materialet var, at det gjorde op med den traditionelle skelnen mellem bærende og bårne elementer. På den måde bliver beton både den bærende konstruktion i et byggeri, men også central i det visuelle udtryk.
Da Vibeke Rytter begyndte arbejdet med glaseret beton, var formålet derfor at gøre op med betonmaterialets hårde, rå og kolde udtryk, hvilket i mange sammenhænge kan begrænse dets æstetiske appel.
I Danmark har vi tradition for meget dæmpede og kolde materialer som fx tegl, glas, stål og grå beton. Jeg synes, at vi mangler nyudvikling indenfor byggematerialer. Det har jeg gjort til min mission at gøre noget ved”, fortæller Vibeke Rytter og fortsætter:
”Jeg er uddannet keramiker og arkitekt – og arbejder i krydsfeltet mellem arkitektur og design, og ønsket er at designe glaserede overflader/elementer som en integreret del i arkitekturen, og på den måde nyudvikle bygningsmaterialernes æstetik”.
Med inspiration fra sydeuropæisk og arabisk arkitektur, har Vibeke Rytter arbejdet med, hvordan betonens rå og kolde udtryk kan gøres varmere og mere farverigt – og hvordan man kan bruge 3D mønster og relief i overflader. På den måde kan det visuelle udtryk af en bygning ændres ved at påføre farverige glaserede betonelementer som klimaskærm.
Billedet viser en mock-up model af, hvordan facadepanelet/klimaskærmen kan se ud. Modellen er opsat hos Rockwool.
Hjælp at hente hos vidensinstitutioner og innovationsfremmeaktører
Uanset, hvor god en idé er, er der dog lang vej fra idé til markedsklart produkt. Og i Vibeke Rytters tilfælde, skulle der da også sparring til for at nå i mål.
”Jeg har haft stor gavn af at samarbejde med en masse forskellige eksperter og specialister. Langt størstedelen af mine projekter har foregået med løbende rådgivning fra Teknologisk Institut, men jeg har også samarbejdet med DTU Risø, Erhvervshus Sjælland og forskellige betonvarefabrikker”, fortæller hun.
Samarbejdet med Teknologisk Institut startede tilbage i 2014 med et viden-kupon-forløb, hvor Vibeke Rytter fik medfinansiering til at videreudvikle og teste sit produkt. Her blev kompositten i letvægtsbetonen optimeret, og produktionsteknikker blev testet.
Vibeke Rytter har efterfølgende videreudviklet glaserede betonbyggekomponenter til brug som klimaskærme i stort format. Dette arbejde er blevet til i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU Risø, CRH Concrete, Confac A/S og ØSB Specialbeton, som en del af et InnoBooster-forløb, der er finansieret af Forsknings- og Innovationsfonden, Realdania, Otto Bruuns Fond samt Åse og Ejnar Danielsens Fond. Her har hendes glaserede beton byggekomponenter bl.a. bestået test af bøjning og styrke samt klimatest, udført af Teknologisk Institut, mens der også er lavet tests af brændings- og glasurteknik og støbemetode.
”Det tager tid at innovere. Som person skal man være robust, for man møder en masse bump på vejen, og det kræver derfor også en stor portion vilje og passion. Heldigvis er der hjælp at hente, og jeg anbefaler, at man bruger de samarbejdspartnere, der er i systemet. Brug GTS-institutterne, universiteterne, Opfinderådgivningen og andre kompetente aktører til at drive det frem”, fortæller Vibeke Rytter, der ser tilbage på samarbejdet med Teknologisk Institut med stor taknemmelighed:
”Det har været guld værd at samarbejde med Teknologisk Institut. Det har været et fleksibelt og trygt samarbejde med en samarbejdspartner, man kunne regne med, og som man altid kunne tage fat i”.
Farverige glaserede betonoverflader i fremtidens gadebillede?
Efter et langt forløb med produktudvikling og tests, står Vibeke Rytter i dag med et endeligt produkt. Facadefliserne er indtil videre blevet opsat hos Rockwool som en demo-væg, og herfra er håbet, at de glaserede betonfliser kommer ud at leve i arkitekturen.
”Jeg er nu et sted, hvor jeg har fået min ovn sat ind på en stor betonfabrik i Jylland, så jeg er klar til at producere. Det næste skridt er at få hul igennem til arkitekter, entreprenør og bygherre”, fortæller Vibeke Rytter.
Idéen er, at de glaserede betonfliser skal op i stor skala på facader. De glaserede fliser kan bruges både til indervægge og ydervægge som klimaskærm, og de har den fordel, at de kan danne større overfladeelementer end fx mursten eller traditionelle fliser.
Derfor er Vibeke Rytter heller ikke i tvivl om, at de farverige og slidstærke fliser nok skal skabe interesse.
”I forbindelse med InnoBooster-projektet blev der lavet en indledende markedsanalyse blandt arkitektfirmaer. Her var der stor interesse for de glaserede betonbyggekomponenter. Så det er klart: Nu skal jeg ud at henvende mig til arkitekter, der ser værdien af produktet”, forklarer Vibeke Rytter.
Første skridt bliver at finde et referenceprojekt i samarbejde med arkitekter og entreprenører, der kan bane vejen for at produktet bliver en integreret del af markedet.
Du kan læse mere om Vibeke Rytters virksomhed her.
Har du lyst til at høre mere om de glaserede betonkomponenter, kan du kontakte Vibeke Rytter på mail: ark@vibekerytter.dk
Foto: Vibeke Rytter
Seneste aktuelt
11. december 2024