Virksomheden Næste producerer højkvalitetsskure ud af genbrugsmaterialer og slår hermed et slag for den cirkulære økonomi. Virksomheden har samarbejdet med Teknologisk Institut, fordi ”det var her, der fandtes viden fra øverste hylde om, hvordan træ agerer i det danske klima”.
Af Alexander Tonnesen, GTS-foreningen
Hvert år bliver der bygget 500.000 m2 skure i Danmark. Da skure og lignende tilhører det sekundære byggeri, er det ikke omfattet af lige så mange barrierer og risici, som der er ved det primære byggeri (fx huse).
Det fortæller Niels Jakubiak Andersen, der er direktør og grundlægger i Næste, og som har en baggrund som arkitekt. Fra tidligere jobs havde han kendskab til byggebranchen og nedriverbranchens udfordringer – og muligheder – og for godt fire år siden grundlagde han Næste, og siden har han arbejdet for at vende udfordringer til muligheder.
Får de genbrugelige materialer hurtigere i brug
Ved at tale med folk i bygge- og nedrivningsbranchen, fandt Niels hurtigt ud af, at der var et kæmpe potentiale i at anvende genbrugsmaterialer fra byggeriet til at bygge skurene med. Et nedrivningsfirma kører som regel de sorterede affalds-materialer til et affaldsselskab. Næste samarbejder med de største affaldsselskaber og nedrivere og køber materialerne direkte af dem, således at de kan gå direkte ind i Næstes produktion og anvendes i ny produktion af skure med det samme.
Næste samarbejder også med en række forskellige ejendomsudviklere og pensionskasser med en aftale om, at deres nedtagne træ bliver leveret direkte til Næste, som så laver højkvalitetsskure ud af materialerne, gerne tilbage til samme kunde. Her betaler Næste max pris for nedrivningsmaterialerne, hvis bygherren samtidig aftager skure – og det er her cirkulariteten skabes i praksis.
Mange drivere har betydet hurtig vækst
Siden Næste begyndte deres arbejde i 2019, er det gået stærkt. Der har været en kæmpe interesse for idéen, og der er flere faktorer, der har været med til at drive væksten endnu hurtigere.
”Det er et produkt, der er let at forstå, med en lav risiko, og som giver en hurtig værdi for en bygherre. Det cirkulære element er hele grundtanken i forretningen, og det giver en oplagt mulighed for at koble sig op på en grøn aktivitet”, fortæller Niels Jakubiak Andersen, der også påpeger, at der er et større paradigmeskifte i gang, som yderligere er med til at drive væksten fremad. Branchen og samfundet leder efter løsninger, og Næste står klar med en oplagt mulighed.
Har haft gavn af eksterne samarbejder
Næste startede som et projekt på et Realdania forløb, hvor der sammen med udvalgte kunder blev lavet prototyper og kigget på værdikæde og forretningsmodel. I Det seneste års tid har Næste samarbejdet med Erhvervshus Sjælland, hvor der er udarbejdet certificeringer. Her får virksomheden fx i 2023 en B Corp certificering, der er en overordnet certificering af en virksomheds bæredygtige aktiviteter.
Næste har også arbejdet tæt sammen med specialister fra Teknologisk Institut, der har budt ind med deres ekspertise inden for inden for bæredygtigt byggeri og træmaterialer. Teknologisk Institut gennemgik skure, tegninger og detaljer, og kom med feedback på hvordan man kunne sikre en længst mulig levetid for skurene. Siden har Næste løbende samarbejdet med Teknologisk Institut om en forbedring af produktet, hvilket bl.a. mundede ud i tre rapporter fra instituttet.
Samarbejdet har desuden haft gensidig interesse, da de bæredygtige skure gav Teknologisk Institut mulighed for at få løbende data og målinger på nogle områder, som ikke rigtigt er dokumenteret endnu.
Om samarbejdet med Teknologisk Institut, fortæller Niels:
”Vi blev hurtigt klar over, at det var her, der fandtes viden fra øverste hylde om, hvordan træ agerer i det danske klima. Det var dermed et oplagt sted at gå hen for at optimere produktet. Samarbejdet med Teknologisk Institut er også en blåstempling for kunderne – kvaliteten er garanteret, og det sikrer en høj grad af tillid til skurene”.
Arbejdet skal øge den cirkulære økonomi
Næste er en virksomhed, hvor innovation og nytænkning udgør grundlaget for aktiviteterne. Skure, plantekasser og hegn, altså uderummet, er virksomhedens platform til at kunne bidrage til den cirkulære økonomi. Virksomheden vil gerne udvikle nye produkter, men kigger primært efter områder, hvor der kan skaleres kraftigt op, uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Dermed sikrer virksomhedens tilgang, at arbejdet går hånd i hånd med idéen om at øge den cirkulære økonomi inden for byggeriet, og gøre det på en sådan måde, hvor man sikrer de bedst mulige forudsætninger for fremtidig udvikling.
Du kan læse meget mere om Næste og deres produkter her
Foto: Jonathan Weimar // Næste
Seneste aktuelt
20. november 2024
Kan AI erstatte den manuelle screening af 10.000 gamle kort?
20. november 2024
Kan kunstig intelligens hjælpe ATP’s sagsbehandlere?
15. november 2024