Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i et nyt EU-projekt, der skal styrke de cirkulære processer i genfremstilling af produkter ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi. Sammen med europæiske partnere vil instituttet udvikle metoder og teknologier til at genanvende produkter som cykler, køleskabe og robotter for at undgå at de kasseres uden grund.
Det nye EU-projekt, RENEÉ, undersøger potentialet ved anvendelsen af AI og robotteknologi i genfremstilling. Projektet omfatter 16 partnere fra 9 europæiske lande, som hver især bidrager med deres ekspertise. Målet er at fremme en mere fleksibel og cirkulær tilgang til genfremstilling af produkter, også kendt som remanufacturing.
“Der er uden tvivl brug for, at vi styrker vores arbejde med at genfremstille produkter, hvis vi skal opretholde den levestandard, vi har i dag. Der har været en tendens til, at man hele tiden producerer nyt, og den tankegang skal vi bevæge os væk fra,” siger konsulent Mikkel Labori Olsen fra Teknologisk Institut.
“Har man for eksempel en gearkasse, der skal skiftes, så vil det i mange tilfælde både være billigere og bestemt også mere bæredygtigt at genfremstille gearkassen, så den bliver så god som ny, i stedet for at anskaffe sig en helt ny gearkasse. Og i det arbejde er der stor hjælp at hente – og generelt et stort potentiale – i kunstig intelligens og avanceret robotteknologi,” tilføjer han.
Genfremstilling af robotter, cykler og køleskabe
Teknologisk Institut fokuserer primært på robotterne i projektet. Instituttet har ansvaret for at udvikle de robotprocesser, der kan skalere de cirkulære processer op. Det indebærer bl.a. at undersøge, hvilke specifikke opgaver robotter kan udføre i reperationer, samt hvordan robotteknologi kan sikre effektiv genfremstilling af produkter.
Projektet arbejder med fire konkrete anvendelseseksempler: genfremstilling af robotter, motorer, cykler og køleskabe.
“Ved hjælp af de fire anvendelseseksempler, som er tilknyttet projektet, vil vi dykke ned i, på hvilke områder og hvordan avanceret robotteknologi kan hjælpe til at sikre en mere cirkulær genfremstilling af produkter. Målet er, at vi i sidste ende står med konkret viden og erfaring, der kan bruges til at skalere disse automatiserede, cirkulære processer op,” fortæller François Picard, en af specialisterne fra Teknologisk Institut, der arbejder med projektet.
Projektet har også fokus på at finde lighederne i de fire virksomhedscases for at udvikle og undersøge ud fra disse.
“Det kan også betyde, at vi forhåbentlig kan bruge al den nye viden, erfaringer og teknologier i andre virksomheder og lande, så vi kan nå bredere ud,” slår François Picard fast.
RENÉE modtager støtte fra EU’s Horizon Europe forsknings- og innovationsprogram. Du kan læse mere om projektet og Teknologisk Instituts deltagelse her.
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
15. november 2024