DBI har netop udgivet en ny håndbog rettet mod bygge- og anlægbranchen. Formålet er at give viden om sikringspraksisser og lovgivning samt værktøjer til det konkrete arbejde med højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter.

Hvordan kan man bedst integrere højsikkerhed i byggeprojekter uden at gå på kompromis med æstetikken? Og er det muligt at forene sikkerhed og design, så det ikke skaber unødvendige forhindringer for de daglige brugere? DBI’s nye guide, ‘Højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter’, tilbyder løsninger og indsigt i, hvordan man effektivt kan indarbejde sikkerhedsforanstaltninger, der både er funktionelle og brugervenlige.

Et nødvendigt fokus på sikkerhed

Højsikkerhed er stadig aktuelt, og vil også være det i de kommende år. En lang række institutioner, organisationer og virksomheder er potentielle mål for spionage, sabotage og terrorisme, hvilket understreger behovet for at tænke sikkerhed ind i arkitekturen af vores bygninger og byrum.

Derfor startede DBI i 2019 projektet ‘Terrorsikring af byrum og bygninger’, som i første omgang resulterede i webplatformen RAMT. Viden fra platformen er nu udkommet i håndbogen ’Højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter’, der samler de mange erfaringer fra projektet i én samlet udgivelse rettet mod bygge- og anlægsprojekter.

“Vi har udarbejdet et værktøj i form af et praktisk opslagsværk med tjeklister, der kan guide dig, der arbejder i bygge- og anlægsbranchen med at gøre højsikkerhedsbyggerier lettere at gå til, uanset din faglige baggrund,” siger Karin Castro, der er funktionsleder for sikring og resiliens i DBI.

Viden og værktøjer til praksis

Guiden henvender sig til arkitekter, bygherrer, bygningsejere, entreprenører, konstruktører og sikringskoordinatorer, der arbejder med sikring af bygninger og byrum. Den tilbyder både grundlæggende viden om højsikring, samtidig med at den er et konkret værktøj til at planlægge og styre sikringsarbejdet.

“Guiden formidler viden og værktøjer om arkitektoniske løsninger, den menneskelige faktor og sikringsforanstaltninger i et letforståeligt sprog og et handy format. Den brede vifte af information gør den til et tiltrængt redskab for alle, der arbejder med højsikring i byggeri- og anlægsprojekter,” siger Karin Castro.

En af guidens styrker er dens fokus på en holistisk tilgang til højsikkerhed, hvor sikring tænkes sammen med beredskabsplanlægning og krisestyring, brandstrategi og informationssikkerhed. Formålet med dette er også at skabe et fælles sprog for højsikkerhed på tværs af aktører i branchen.

Håbet er, at håndbogens praktiske tilgang bidrager til at øge fokus på højsikkerhed og hæve standarden for højsikkerhed på tværs af bygge- og anlægsprojekter.

Læs mere her

Foto: DBI