Den nye Power-to-X-værdikæde forventes at skabe 53.000 danske arbejdspladser til gavn for den grønne omstilling. Det giver gode muligheder for danske virksomheders deltagelse i værdikæden. Her er netværk og samarbejde dog afgørende for, at de lokale SMV´er kommer på banen.

Danmark er i gang med at påbegynde en omfattende udvikling af ny Power-to-X-infrastruktur. Power-to-X (PtX) forventes at blive en integreret del af det fremtidige energisystem i takt med den grønne omstilling. Ifølge vurderinger fra den danske brint- og PtX-industri kan denne udvikling føre til 53.000 nye arbejdspladser. Udviklingen er derfor også en unik mulighed for, at lokale virksomheder kan positionere sig som nøglespillere i værdikæden.

Store potentialer for lokale SMV´er

Skjern er ét af de steder, hvor potentialet er til at få øje på. Her er der nemlig planlagt hele 10 PtX-anlæg indenfor en radius af 100 km.

“Økosystemet er ved at danne sig nu, så de virksomheder der bliver en del af PtX, vil være på forkanten med grøn energiteknologi. Vi har mangel på PtX-leverandører. Det bliver ikke nemt, men vi tror på PtX,” siger Lisbeth Jepsen, Sales and Business Development Manager i FORCE Technology, der beskæftiger sig med PtX. Hendes optimisme stammer bl.a. fra rapporten ’Power-to-X – et vækstområde’, der er udarbejdet af en række GTS-institutter

Til en MADE-konference på Innovest i Skjern hørte deltagerne om potentialet ved at blive leverandør til PtX, og så blev de klogere på, hvilke muligheder det store 2GW ‘Megaton Energipark’ i Ringkøbing-Skjern giver.

Illustration af den planlagte ‘Megaton Energipark’

Megaton er det største PtX-anlæg planlagt i Danmark, og det skal placeres øst for Tarm. Anlægget forventes at skabe 300-500 permanente arbejdspladser.

Bred enighed om behovet for netværk

EV Metalværk/EV Hydrogen, der har arbejdet med brint siden 2012 og som fremstiller et bredt udvalg af ventiler og fittings, har erfaring med, hvordan man kan blive en del af værdikæden.

10 procent af virksomhedens omsætning er fra deres brintforretning, og de giver gerne gode råd til andre:

“Brintindustrien er en lille branche, så vi har satset meget på netværk. Derudover har vi sat os ind i diverse brintstandarder og investeret i testfaciliteter. Vi ser muligheder for brintfyldestationer, og der er masser af potentiale på området for PtX, selvom der ikke er sket så meget i Danmark endnu,” siger Erling Tofting, teknisk direktør hos EV metalværk/EV Hydrogen.

Budskabet om at pleje og opsøge netværk for at få foden inden for, deler virksomheden AS Scan, som er leverandør til Skovgaard Energi, der opfører et PtX-anlæg i den lille by Ramme i Vestjylland:

“For os har det handlet 100 procent om netværk – ellers havde vi ikke været i gang med PtX. Man skal turde springe ud i noget nyt,” siger Michael Vejlgaard, direktør i AS Scan, der samler alt udstyr og producerer stål til PtX-anlæg på deres fabrik i Hvide Sande.

Netværk er altså nøglen til at komme med på PtX, og derfor har Innovationsfonden og FORCE Technology m.fl. etableret et netværk, hvor små og store virksomheder deler viden og fremmer best-practice på området.

Selvom der er gode råd og erfaringer fra de virksomheder, der allerede har rettet blikket mod potentialet i PtX-industrien, så er der stadig lang vej endnu, hvis de skitserede 70 brint- og PtX-projekter i Danmark skal realiseres:

“Der er ikke nogen tvivl om, at vi skal videre, men også at der ligger et stort arbejde foran alle – uanset om det er på virksomheds- erhvervsfremme- eller kommunalt niveau, hvis vi skal være med helt fremme som land og landsdel,” siger Preben Dahl Johansen, chefkonsulent i MADE’s regionale hub i Skjern.

Læs mere om mulighederne ved at tage del i PtX her

Foto: MADE