Den danske startup-virksomhed Visibuilt anvender det fermenteringsbaserede bindemiddel visiBIT som et alternativ til traditionel asfalt. visiBIT kræver mindre energi at producere end traditionel asfalt, og er nu for første gang blevet brugt i forbindelse med anlæggelsen af Femern Bælt-tunnelen. 

visiBIT er verdens første asfaltbindemiddel lavet gennem fermentering. Produktet er baseret på svampestrukturen mycelium. Dette materiale kan erstatte bitumen, som traditionelt udvindes fra råolie. Anvendelsen af bitumen kræver meget høje temperaturer, hvilket fører til store CO2-udledninger. Med visiBIT kan asfalt derfor fremstilles ved betydeligt lavere temperaturer, hvilket reducerer både energiforbrug og miljøpåvirkning markant. 

Første byggepartner afprøver visiBIT

Asfaltindustrien er i dag stadig afhængig af bitumen i produktionen. Det var også tilfældet for 100 år siden. Der har med andre ord været langt mellem de innovative alternativer, men det forsøger Visibuilt nu at lave om på med deres svampebaserede grønne løsning. 

Entreprenøren FLC har nu taget et vigtigt skridt i omstillingen ved at afsætte et testområde til anvendelsen af det innovative bindemiddel visiBIT på Femernbælt-projektets byggeplads i Rødbyhavn. 

Som en del af forberedelserne producerede Visibuilt-teamet 300 kilo visiBIT i deres laboratorium på Teknologisk Institut. Efterfølgende blev bindemidlet leveret til NCC’s fabrik i Maribo, hvor det blev blandet med sten, hvilket blev til 2,6 tons asfalt bundet med visiBIT. Hvad, der virkelig skiller sig ud, er, at i modsætning til traditionelle asfaltblandinger, som kræver opvarmning til hele 180 grader, kunne visiBIT-asfalten fremstilles uden nogen opvarmning overhovedet. 

Blandingen blev transporteret til tunnelbyggepladsen, hvor den blev brugt til at asfaltere 18 kvadratmeter parkeringsområde. Området overvåges nu nøje for at vurdere dets ydeevne under trafikbelastninger, hvilket markerer et vigtigt skridt i retning af mere bæredygtige byggepraksisser. 

Fik vigtig sparring hos Teknologisk Institut 

I udviklingen af visiBIT har Visibuilt haft stor gavn af et gennemgående samarbejde med Teknologisk Institut. Ifølge Line Kloster Pedersen, der er CEO i Visibuilt, har adgangen til testfaciliteter og ekspertviden været af helt afgørende karakter for at realisere potentialerne. 

”Det var fedt at vi kunne plugge vores prototyper ind i Teknologisk Instituts laboratorier og få dem testet. Det fungerede megagodt,” fortæller hun og fortsætter: 

”Jeg underdriver ikke, når jeg siger, at det har været altafgørende for, hvor hurtigt vi har kunnet vokse og skabe begejstring for vores produkt”. 

Samarbejdet mellem Visibuilt og Teknologisk Institut kører faktisk så godt, at Visibuilts team er flyttet ind i Teknologisk Instituts lokaler for at være tættere på laboratorierne og videnmiljøet, så de kan fokusere mere på at vækste virksomheden. 

Selvom test-asfalteringen med brug af visiBIT i Rødbyhavn er et stort skridt er der stadig lang vej endnu. De næste skridt for startup-virksomheden er at bruge den opnåede viden til yderligere at forbedre visiBIT og forberede sig på fremtidige feltforsøg i 2025 og 2026. Dette kommer fortsat til at foregå i tæt dialog og samarbejde med Teknologisk Institut. 

Læs mere her. 

Foto: Visibuilt