Teknologisk Institut har 3D-printet en miniraketmotor til Martin Sørensens deltagelse i talentkonkurrencen Unge Forskere. En konkurrence, som den 3.g-studerende endte med at vinde.
Unge forskere er Danmarks største naturvidenskabelige konkurrence, hvor folkeskole- og gymnasieelever konkurrerer med deres selvvalgte projekter inden for naturvidenskab og teknologi.
En af de gymnasielever, der deltog i år, var Martin Sørensen fra Odense Gymnasium, i kategorien Technology, med en miniraketmotor, som han selv havde designet – og dernæst fået printet hos Teknologisk Institut.
Den 3D-printede miniraketmotor kunne den 3.g-studerende efter de indledende runder i talentkonkurrencen på glædelig vis vinde finalen med.
Raketmotor i mindre skala
Studerende der deltager i Unge Forskere dyster inden en af for tre kategorier; Life Science, Physical Science eller Technology.
Martin Sørensen valgte at deltage i kategorien Technology med projektet om at bygge en lille regenerativkølet raketmotor, som bruger noget brændstof inde fra raketmotoren til at køle den, så den ikke smelter.
Det projekt valgte han, fordi han ville gøre små flydende brændstofs raketmotorer mere tilgængelige for amatører.
“Det er også sådan man gør det i store raketmotorer, som NASA og SpaceX bruger. Min vinkel var bare at gøre det på en meget mindre skala, så man kan bruge teknologien i små satellitter og i amatørraketter”, fortæller Martin Sørensen.
3D-print løser opgaven
For at kunne bygge sin egen miniraketmotor måtte Martin Sørensen skrive sit eget computerprogram til at designe raketmotoren. Og her fandt Martin Sørensen ud af, at 3D-print var nødvendigt for at få designet udført i virkeligheden.
“Jeg skrev mit eget computerprogram fra bunden, der kan simulere, hvor varmt der bliver inde i raketmotoren, til at designe, hvordan kølerkanalerne skal se ud. Ud fra det nåede jeg frem til, at det var for små kanaler, for høje tolerancer og for mærkelig geometri, til at det kunne være praktisk at gøre det på andre måder end med 3D-print”, forklarer Martin Sørensen.
På grund af designfriheden med 3D-print kom samarbejdet med Teknologisk Institut derfor ind i billedet.
“Jeg kontaktede Teknologisk Institut og hørte, om vi kunne finde ud af noget, og det var så fantastisk, at det kunne lade sig gøre. Så printede de mit design dagen efter jeg sendte det, så det gik virkelig stærkt”, siger Martin.
Med førstepladsen i den danske konkurrence skal Martin Sørensen nu konkurrere på europæisk niveau, med samme projekt.
Foto: Unsplash
Seneste aktuelt
11. oktober 2024
Nyt stærkt fokus på test og demonstration i grøn omstilling
11. oktober 2024
NIS2: Hvad skal I vide om jeres datasikkerhed?
9. oktober 2024
Kan teknologien afhjælpe personalemangel i kommunerne?
9. oktober 2024