I takt med, at corona-virussen spreder sig til alle verdens lande, er efterspørgslen efter værnemidler eksploderet. FORCE Technology spiller en hovedrolle i forhold til at teste, om værnemidlerne lever op til europæiske standarder og dermed er sikre at bruge for sundhedspersonalet.
Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen
Normalt tager en test af et værnemiddel to måneder. Men intet er normalt i øjeblikket, hvor samfund verden over er ramt af corona-virus og behovet for værnemidler er akut. Derfor har FORCE Technology tilpasset deres test-setup for værnemidler, så det nu er muligt at gennemføre en test på bare få dage.
” Vi har skubbet mindre presserende opgaver til et senere tidspunkt for at kunne frigøre vores teknikere. Vi har samtidig oplært yderligere mandskab, så vi nu kan teste værnemidler stort set uafbrudt. Det betyder, at vi nu står til rådighed syv dage om ugen, 24 timer i døgnet. Det gør vi for at sikre, at der kommer værnemidler ud til sundhedspersonalet i Danmark og Europa og for at sikre, at kvaliteten er i orden, så de virker efter hensigten”, fortæller afdelingschef Henrik Løvbjerg Lindeløv, FORCE Technology.
FORCE Technology tester mange forskellige former for værnemidler, men lige nu især filtrerende ansigtsmasker. Det sker for både producenter af masker samt for importører og forhandlere af masker, som herefter sælger dem videre til sundhedsvæsnet. Men FORCE Technology tester også direkte for sundhedsmyndigheder i hele Europa.
Mange af værnemidlerne bliver produceret i Kina, og selv om de måske bliver leveret med et certifikat eller en godkendelse, er denne dokumentation, ifølge Henrik Løvbjerg Lindeløv, ikke altid pålidelig. I langt de fleste tilfælde er testen af værnemidlerne nemlig ikke udført jf. de europæiske standarder, og det kan derfor være svært at gennemskue om produkterne lever op til kravene på det europæiske marked.
Værnemidler efter europæiske standarder
I Europa testes masker efter en standard, der hedder EN 149. En sådan test tager normalt flere uger at gennemføre. Men på grund af det akutte behov for værnemidler under corona-pandemien har EU-Kommissionen udstukket nye retningslinjer for godkendelse af udstyr. Der er tale om en mere simplificeret test, hvor test af mindre kritiske forhold er skåret fra.
Der er tale om en midlertidig godkendelse, der kun gælder for værnemidler, der skal anvendes i forbindelse med Covid-19. ”Vores opgave er at sikre, at der er tilgængelige værnemidler, som lever op til de europæiske krav”, siger Henrik Løvbjerg Lindeløv.
Den seneste uge har FORCE Technology fået mere end 30 henvendelser fra både Danmark og Europa. Det svarer nogenlunde til det antal, som GTS-instituttet plejer at få på et helt år! Henrik Løvbjerg Lindeløv har talt med både ministre og embedsmænd fra flere europæiske lande, der står med et akut behov for at få adgang til godkendte værnemidler.
Europæisk testorgan
FORCE Technology er udpeget som europæisk testorgan, og dermed er der kun få andre, der kan teste på samme høje niveau som dem. Samtidig fungerer de som en one-stop-shop for certifikater ved CE-mærkning af værnemidler, da FORCE Technology står for testene og datterselskabet FORCE Certification er akkrediteret til at certificere værnemidler.
Hovedparten af GTS-instituttets tests bliver udført for udenlandske firmaer. Det gælder også i den nuværende situation.
”Hospitaler og myndigheder i europæiske lande ved, at når der kommer produkter hjem fra lande uden for EU, så er der brug for at teste dem efter EU-standarder. I den sidste uge er vi derfor blevet kontaktet af myndigheder fra bl.a. Tyskland, Ungarn, Italien og Østrig. Myndighederne vil sikre sig, at de indkøbte værnemidler giver den beskyttelse de skal. Vi udfører naturligvis også test for forskellige danske myndigheder”, fortæller Henrik Løvbjerg Lindeløv. ”For de danske myndigheder tester vi både de værnemidler, der er købt hjem fra udlandet, men også det. der har ligget længe på lager, hvor vi sikrer, at produkterne stadig fungerer, som de skal”.
Et vigtigt GTS-bidrag
Hvis ikke FORCE Technology havde sat speederen i bund, ville sundhedsvæsnet i Europa og Danmark hurtigt være løbet tør for værnemidler. Eller de ville været nødsaget til at tage værnemidler i brug, hvor man ikke kunne være sikker på en ordentlig beskyttelse.
”Vi har ingen indflydelse på, hvor hurtigt producenterne kan producere og levere værnemidler, men vi kan sikre, at det, der bliver leveret, kommer hurtigt igennem test og fungerer efter hensigten”, siger Henrik Løvbjerg Lindeløv og fortsætter:
”Det er en god fornemmelse, at vi kan bidrage og være med til at sikre, at de værnemidler vores sundhedspersonale bruger er testet og godkendt, så de kan minimere risikoen for smitte.”
Henrik Løvbjerg Lindeløv forventer, at FORCE Technology fortsat vil få daglige henvendelser fra ind- og udland den næste måneds tid, og de står klar til at teste værnemidler døgnet rundt, så længe der er behov for det.
Photo by Martin Sanchez on Unsplash
Seneste aktuelt
9. oktober 2024
Servitize-samarbejdet vil uddanne eksperterne
27. september 2024
Making Eye Medication Easier to Use
27. september 2024