Erhvervsminister Morten Bødskov (S) besøgte mandag Teknologisk Institut i Taastrup, for at høre mere om samarbejdet mellem iværksættere og praktisk forskning og behovsdreven innovation. ”Imponerende og spændende”, lød det fra ministeren.

Da erhvervsminister Morten Bødskov i mandags besøgte Teknologisk Institut i Taastrup, fik ministeren værdifulde eksempler på højteknologisk samarbejde mellem dansk erhvervsliv og forskningsfaciliteter. Ministeren fik bl.a. smagsprøver på Instituttets konkrete samarbejde med danske virksomheder – fra store etablerede virksomheder og som hjælp til danske iværksættere.

”Det er både imponerende og spændende at se det praksisnære samarbejde, der er sammen med virksomhederne indenfor de forskellige danske vækstområder”, sagde Morten Bødskov efter besøget på Teknologisk Institut.

Konkrete eksempler på Teknologisk Instituts arbejde

På besøget så ministeren bl.a. eksempler på Teknologisk Instituts arbejde med printet elektronik. Teknologisk Institut leder et internationalt samarbejde med fokus på fx at integrere elektronik i tøj, som kan monitorere bærerens sundhedstilstand. Ministeren fik også forevist 3D-printede metalkomponenter, som med deres optimerede design kan bruges som komponenter, som er både lettere og stærkere end traditionelt design.

Værdifuldt samarbejde mellem forskning og erhvervsliv

”Vi er i fuld gang med at arbejde på at digitalisere den traditionelle industri, som bevæger sig i retning af en udvikling, som kommer frem til løsninger, som både er optimerede og samtidig mere bæredygtige. Den slags arbejde kan lade sig gøre, fordi vi er en del af noget større; værdifuldt samarbejde mellem praktiske forskningsinstitutioner som os og så erhvervsliv fra både Danmark og resten af verden”, sagde adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.

”En virksomhed, der samarbejder med Teknologisk Institut, accelererer og forenkler udviklingsforløbet af det konkrete produkt mod markedet. Vi stiller vores ekspertise og unikke laboratorier til rådighed for over 10.000 virksomheder årligt”, forklarer Juan Farré.

Morten Bødskov så som eksempel på dette tætte samarbejde mellem iværksættere og Teknologisk Institut ved et besøg på nyt mobilt udstyr, en transportabel foto-bioreaktor i en container, som kan omdanne CO2 fra fx biogas- eller fermenteringsanlæg til mikroalger.

Det er firmaet Algiecel, som har lejet sig ind på Teknologisk Institut, hvor de i tæt samarbejde med Teknologisk Instituts algeeksperter udvikler en komplet løsning, hvor man skal kunne tilbyde mobil CO2 fangst som service. I reaktoren kan algerne med elektricitet omdanne CO2 til proteiner til landbruget samt højværdi omega-3 fedtsyrer, der kan bruges i bl.a. kosttilskud og kosmetik.

Til slut var ministeren forbi verdens mest avancerede indeklima-laboratorium, som på samme dag kan simulere både en kold vinterdag og en varm sommerdag og derved teste forskellige indeklimateknologier for over 200 danske og internationale virksomheder.