De seneste år har fremskridt inden for kunstig intelligens (AI) sat gang i en industriel udvikling, der meget vel kan afgøre hvem der i fremtiden vil kunne opfattes som det globale markeds vindere og tabere. Det gælder især inden for deep learning, som er en effektiv metode til analyse af alt fra medicinske billeder til inspicering af revner i beton.
Det er især it-giganter som Google, Facebook og andre, der har sat sig tungt på markedet for kunstig intelligens. Men de har også demokratiseret teknikkerne og gjort dem til hyldevare. Det gør det lettere at komme i gang og betyder, at man ikke som tidligere behøver at have en hel hær af specialister ansat. Det skaber helt nye muligheder for danske virksomheder. Det gælder især, hvis man ligger inde med store mængder af unikke data.
Selv om teknikkerne ikke umiddelbart kræver domænekendskab, så er der stadig et ‘gap’ i at få tilpasset teknikkerne til de specifikke udfordringer, som virksomhederne står med.
Kodebase som fundament
Men et nyt projekt, som Alexandra Instituttet og Aalborg Universitet står bag, skal gøre udfordringen for at komme i gang mindre ved at lave en fælles og åben kodebase, som man vil stille til rådighed for udviklerne i de deltagende virksomheder. Det skal være med til at danne bro og gøre det nemmere at anvende teknikkerne. Fordi der er mange ting, som er fælles for virksomhederne, uanset om de arbejder med medicinske billeder eller svejse-dokumenter.
Der er fire virksomheder med i forløbet, der har det til fælles, at de allerede er i gang med at anvende teknikkerne, eller at de har et oplagt behov for at anvende deep learning. Kristian Tølbøl Sørensen, der er tovholder på projektet og Visual Computing Engineer i Visual Computing Lab på Alexandra Instituttet, forklarer:
I projektet har man valgt at fokusere på deep learning, fordi det er et enkelt område inden for kunstig intelligens, hvor vækst- og markedspotentialet samtidigt er størst. Der findes i dag rigtig mange offentligt tilgængelige værktøjer, som kan løse meget komplekse problemer for én, og som man kan bruge kvit og frit på egne billeddata. Denne datadrevne måde at arbejde med billeder åbner op for en masse nye muligheder. Dels fordi man kan løse ting, som man ikke kunne løse for bare 5-6 år siden, og dels fordi teknologierne er blevet tilgængelige for alle. Det er vigtigt, at danske virksomheder griber de her muligheder.
Fakta om projektet
Projektet er et nyt innovativt samarbejde mellem de fire virksomheder RetinaLyze, Applicate IT, Worksystems ApS og GameScorekeeper, foruden Aalborg Universitet og Alexandra Instituttet. Samarbejdet foregår i regi af projektet Innovativ Brug af Big Data. Det er finansieret af Den Europæiske Fond for Regional Udvikling og udbudt af Region Midtjylland. Du kan læse mere om det projekt her.
Seneste aktuelt
11. december 2024