Ny generation af robotter skaber medarbejdertilfredshed – men sikkerhed er en barriere for udbredelse.
Robotter har længe været kendt som et redskab for virksomheder til at øge produktiviteten og konkurrenceevnen, men en ny generation af robotter – de såkaldte cobots, som kan arbejde tæt sammen med mennesker – viser også at have positiv afsmitning på arbejdsglæden.
En ny undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut i samarbejde med Industriens Fond, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet viser, at virksomheder, der har anskaffet sig en cobot oplever, at medarbejderne er blomstret op og blevet mere tilfredse. Derudover er det blevet lettere at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.
”Der er også noget arbejdsglæde i det her. Nogle medarbejdere blomstrer op. Nogle har gået med noget potentiale i sig, som ikke har været udnyttet tidligere.”
Sådan lyder det fra driftsmester Flemming Kristiansen fra Gartneriet Rosborg i Odense, efter en cobot blev en del af arbejdsfamilien.
”Ja, det er sjovt, at vi får lov til at eksperimentere og lege lidt med robotterne,” fortæller Jakob Pedersen, der er teknisk medarbejder og en del af udviklingsafdelingen hos produktionsvirksomheden BM Silo fra Tvis ved Holstebro.
Han tilføjer, at virksomhedens investering i cobots i den grad er med til at give ham et sjovere og mere interessant arbejdsliv og dermed en investering i ham.
Sikkerhed som en barriere
Markedet for de kollaborative robotter – også kendt som cobots – forventes at stige voldsomt i de kommende år. Markedet for de samarbejdende robotter forventes globalt at runde 600.000 enheder årligt i 2027 – en forventet vækst på 5.700 procent ifølge ABI Research.
Men før man for alvor kan komme i gang med at udnytte en cobots fulde potentiale, er der ifølge undersøgelsen nogle mulige barrierer, som man skal være opmærksom på.
Det er blandt andet manglende viden om teknologien og forretningspotentialet, manglende økonomi og manglende kompetencer på området, der kan spænde ben for virksomhederne.
”Vi kan konstatere, at særligt de små og mellemstore virksomheder mangler viden om potentialet og de muligheder, der er forbundet med at sætte den her nye type robot i aktion,” siger Kurt Nielsen, som er centerchef hos Teknologisk Institut.
Særligt for de virksomheder, der allerede har købt sig en eller flere cobots, kan også sikkerheden omkring disse robotter skabe udfordringer.
Flere af virksomhederne i undersøgelsen har efterspurgt en standardisering af sikkerheden, når det kommer til de mulige forhindringer – altså en form for værktøjskasse inden for sikkerhed.
”Der er et kæmpe potentiale i robotteknologi, og vi ser i disse år flere og flere virksomheder, som tager den her nye generation af samarbejde robotter til sig. De har opdaget, at de kan forbedre arbejdslivet for deres medarbejdere og samtidig sikre deres internationale konkurrencekraft, fordi de simpelthen kan få lavet mere med samme antal medarbejdere,” siger centerchef Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.
Du kan læse den fulde pressemeddelelse her
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
26. november 2024
Vigtig samarbejdsaftale giver industrien adgang til Big Science
26. november 2024
Hvordan hjælper vi de danske biosolutionsvirksomheder?
20. november 2024
Få styr på EU’s cybersikkerhedskrav: En guide til SMV’er
20. november 2024