Kohberg Bageriet har gennem årene implementeret robotter og automatisering for at forbedre arbejdsmiljøet og effektivisere produktionen. Nu deler virksomheden deres erfaringer og giver gode råd til, hvordan man opnår succes med brugen af robotter.

Aflastning af personale, en mere attraktiv arbejdsplads og generelle ressourceudfordringer.

Ovennævnte parametre er blandt årsagerne til, at Kohberg Bageriet har valgt at kaste sig over robotter og automatisering i produktionen.

I dag er dele af produktionsprocesserne automatiseret hos virksomheden, og det har gjort en stor forskel – i særdeleshed når det kommer til at minimere medarbejdernes tunge arbejde, så kompetencerne i højere grad kan bruges til kontrol af produkter og kvalitet.

“Gevinsterne ved at indføre robotter og automation generelt er jo at få bagerne væk fra det tungere arbejde og forbedre arbejdsmiljøet. Og så handler det også om at få en ensartet kvalitet, som automation typisk kan give os”, fortæller Peter Dam Krag, som er seniorprojektleder ved Kohberg.

Virksomheden har sammen med seks andre virksomheder delt ud af sine erfaringer og givet et indblik i, hvordan de har grebet automatiseringen an, og hvilke barrierer man skal være opmærksom på. Det har Kohberg Bageriet gjort i rapporten “Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer”

Automatiseret produktionslinje

Hos Kohberg har man benyttet sig af robotter i over 20 år, og for 3-4 år siden begyndte bageriet også at implementere kollaborative robotter – også kendt som cobots.

I dag har Kohberg højteknologiske produktionslinjer, hvor cirka 500 medarbejdere til dagligt arbejder for at producere nogle af de fødevarer, du finder i supermarkederne. Og her er mange af de manuelle og tungere opgaver for bagerne blevet reduceret betydeligt.

Bagernes hovedopgave på produktionslinjen i dag er at overvåge processerne og eventuelt foretage mindre, manuelle justeringer af de færdige produkter, hvis der er behov for det. Den tunge og ensformige del af arbejdet er overtaget af robotter og automationssystemer, men der er stadig potentiale til at øge automatiseringen yderligere.

“Automatiseringsgraden her hos Kohberg vil jeg anskue til at være omkring 50-60 procent. Vi har stadig mange steder, hvor vi kan indsætte robotter og yderligere automatisere vores anlæg”, lyder det fra Peter Dam Krag.

Et nyt automatiseringsprojekt

I øjeblikket er Kohberg i gang med et nyt automatiseringsprojekt, hvor planen er, at nogle robotarme skal have direkte kontakt med produkterne. Det stiller blandt andet særlige krav til fødevaresikkerheden.

Men fødevaresikkerheden er blot én af mange parametre, man skal forholde sig til, når man går ind i en ny automatiseringsproces, fortæller Peter Dam Krag.

“Når du skal automatisere, så skal du være skarp på, hvad det er, du vil automatisere. Du kan ikke bare gå ud til en leverandør og sige: ‘Jeg skal have et eller andet, der kan erstatte noget’. Man skal være skarp på, hvad det er, man ønsker”, fortæller han.

“Noget af det vigtigste er også medarbejderinddragelse. Både så operatøren, som skal betjene robotten, men også vedligeholdelsesafdelingen kan servicere den, hvis der skulle opstå en fejl”, tilføjer han.

Og så giver det mening at have et samarbejde med en leverandør, der kan komme med input – og måske gøre noget helt anderledes, i forhold til hvad man selv havde tænkt.

Selve opgaven, der nu automatiseres, er en mandskabstung og ensformig opgave, hvor medarbejderne normalt har været nødsaget til at rotere plads hvert 10.-15. minut for at kunne holde til belastningen.

Det skal fire nye robotter nu ændre på. Robotterne forventes at overtage denne opgave, hvilket vil medføre en arbejdsmiljømæssig gevinst og effektivisering.

Læs mere her

Foto: Teknologisk Institut