Renoveringsarbejde er en hyppig årsag til brand, og det er til hver en tid bygningsejeren, der har ansvaret for at opretholde brandsikkerheden. Men hvordan? Hvilke brandmæssige forhold skal man være særligt opmærksom på? Det gør DBI´s brandtekniske rådgiver os klogere på her.
“Det tidspunkt, hvor der er allerstørst risiko for brand, er, når der er håndværkere i huset. Det viser al statistik”.
Det er konstateringen fra Marcello Francati, der er brandteknisk rådgiver hos DBI. I den forbindelse understregede han også, at ansvaret for brandsikkerheden i bygningen altid er bygningsejers. Budskabet kom på DBI´s arrangement for bygningsejere, der blev afholdt i anledning af de
mange brande ved renovering af bygninger, som vi har oplevet den sidste tid – senest bl.a. ved brandene på Børsen og hos Novo Nordisk.
Forhøjet risiko ved bygge- og renoveringsarbejde
Netop den seneste tids eksempler på brande vidner om, at brandsikkerheden skal være en topprioritet under renoverings- og byggearbejdet.
“Der er meget, der kan gå galt under byggearbejder. For på det tidspunkt har man måske både frakoblet de brandtekniske anlæg, fjernet branddørene og efterladt en bunke brandbart byggeaffald. Måske topper man det ovenikøbet med noget varmt arbejde. Det er en meget dårlig cocktail, når det handler om brandsikkerhed”, påpeger Marcello Francati.
Han har tidligere set eksempler på, at man under renovering fjerner alle branddøre eller sætter kiler i, så håndværkere nemt kan komme omkring i bygningen. På den måde kompromitteres bygningens normale brandsektioner, og flammer og røg kan hurtigt sprede sig i tilfælde af brand.
Et andet eksempel er, at brandalarmer frakobles under byggearbejdet.
“Desuden bliver de brandtekniske anlæg ofte frakoblet under byggearbejder. Det gælder fx. ABA-anlæg, som kan blive dyrt, hvis det aktiveres utilsigtet under arbejdet. Frakoblingen betyder dog, at bygninger kan være uden aktiv brandsikring i hele eller store dele af bygge- og renoveringsfasen. Hvis det sker, skal man informere sit forsikringsselskab”, sagde Marcello Francati og nævnte også et par andre muligheder:
“Man kan også vælge kun at frakoble dele af bygningen, ligesom man kan etablere et midlertidigt ABA-anlæg eller indsætte en brandvagt for at sikre bygningen, mens arbejdet står på”. Læs mere om brandvagter her.
Risiko ved varmt arbejde
Mange brande under renoveringsarbejde skyldes varmt arbejde. Mere præcist opstår der årligt omkring 20 brande af millionstørrelse, som i gennemsnit koster 8 mio. kr. hver. Varmt arbejde defineres som arbejde, der involverer gnistproducerende værktøj, som genererer varme, såsom tagdækning, svejsning, skæring, lodning, tørring og opvarmning.
“Ligesom alt andet byggearbejde udført af håndværkere er også varmt arbejde ved reparationer omfattet af BR18. DBI har derfor udarbejdet Brandteknisk Vejledning 10, som indeholder alt, hvad man skal vide om udførelse af varmt arbejde. Der er ikke tale om lovkrav, men gode råd til, hvordan brandsikkerheden opretholdes. Samtidig er vejledningen et hjælpedokument til forsikringsselskaber, som har stort fokus på området, fordi de hvert år udbetaler store forsikringssummer pga. brande forårsaget af varmt arbejde”, sagde Marcello Francati.
I januar inviterer DBI igen til arrangement om bygningsejers ansvar ved bestilling af varmt arbejde. Du kan læse mere og tilmelde dig her.
Læs mere om anbefalingerne her
Foto: DBI
Seneste aktuelt
20. november 2024
Få styr på EU’s cybersikkerhedskrav: En guide til SMV’er
15. november 2024