Virksomheden Beyond Leather producerer LEAP, som er et meget alsidigt tekstilmateriale lavet af biprodukter fra bl.a. æbleproduktionen. Med et ønske om at skabe en bæredygtig fremtidig produktion af læder, har virksomheden samarbejdet med Teknologisk Institut.
LEAP kan anvendes bredt inden for blandt andet møbel-, mode- og bilindustrien og minder i udseende og tekstur mest om læder, og det er netop læder, Beyond Leather ønsker at skabe et bæredygtigt alternativ til. Og LEAP er så unikt, at Beyond Leather har fået patent på metoden.
“Det starter med en drøm, som så skal ud at leve”, udtaler Mikael Eydt, som er medstifter og administrerende direktør i Beyond Leather.
Et iværksættereventyr med store ambitioner
Sammen med amerikanske Hannah Michaud stiftede han virksomheden for cirka syv år siden. Mikael er økonomi-mand og Hannah er designer, og som studerende på Københavns Erhvervsakademi deltog hun på et kursus i biomimetik, som er en metode til at omsætte viden om naturen til brugbare produkter gennem teknologisk innovation. Her fik hun en spirende forretningsidé, og sammen er de taget ud på et iværksættereventyr med en klar målsætning om at blive global leder på deres område. I en rolle som anerkendt leverandør af alternative bæredygtige materialer til industrier med voksende fokus på bæredygtighed.
“Vi oplever en kæmpe interesse for vores produkt fra mange brancher, hvor det giver mening at tænke et bæredygtigt alternativ til læder ind. Vores tilgang har fra starten været, at vi vil udvikle det produkt, som kunderne efterspørger, uanset om det er tiltænkt en rolle på catwalk’en i Paris eller som bagsædebeklædning på en tysk luksusbil. Som ambitiøse iværksættere rækker vi som udgangspunkt ud efter stjernerne, og så er vi nogen gange nødt til at forholde os til – og passe på med at undervurdere – de udfordringer vi møder på vejen derop”, smiler Mikael Eydt.
LEAP består af 80 procent biobaserede materialer, primært æblepulp, suppleret med coating og klæbemiddel. På sigt skal både coating og klæbemiddel også produceres af plantebaserede materialer, så LEAP bliver 100 procent bæredygtigt. Udover den åbenlyst bæredygtige tilgang til materialet bliver der i produktionen ifølge Beyond Leathers egne beregninger udledt 85 procent mindre CO2 end ved produktion af animalsk læder, og der bliver brugt 99 procent mindre vand.
Bæredygtighed er et ultimativt krav i alle led
Mikael Eydt afslører desuden, at det er i nærheden af 1.000 eksperimenter, tests, forsøg og et samarbejde med Teknologisk Institut, der ligger bag de produkter, som om kort tid rammer markedet. Så når han også tager held med i ligningen, skal det nok tages med et gran salt. Til gengæld er han klar i spyttet, når han bedyrer, at Beyond Leather aldrig er blevet begrænset af, at bæredygtighed har været et ultimativt krav til udviklingen af virksomheden og måden, produkterne produceres på.
“Vores virksomhed er ”born green” og det gør det selvfølgelig lettere for os i alle situationer at være ultimative i kravene til bæredygtighed. Og vi vil være bæredygtige i hele forsyningskæden. Men jeg skal da gerne indrømme, at det kan føles lidt vildt, når vores lille virksomhed med 7½ ansatte beder kæmpestore multinationale virksomheder om at få præsenteret deres Code of Conduct som en betingelse for et muligt samarbejde”, udtaler direktøren.
Foto: Beyond Leather
Seneste aktuelt
30. oktober 2024
Konference: Sådan bliver din SMV resilient
30. oktober 2024
Cykelproducent fik hjælp til at automatisere
25. oktober 2024