Som led i et MADE-projekt har FORCE Technology, i samarbejde med Siemens Gamesa og DTU, skabt en selvkørende robot, der kan scanne overfladen af store vindmøllevinger.
Siemens Gamesa Renewable Energy har sammen med DTU og FORCE Technology i et MADE-projekt udviklet en automatiseret løsning til at scanne overfladen på vindmøllevinger.
Projektet har været en del af MADE-forskningen inden for sensorer og kvalitetskontrol. Selve løsningen har været opbygget og testet i FORCE Technologys faciliteter for siden at blive afprøvet i Siemens Gamesas vingefabrik i Aalborg.
– Robotten kan scanne overfladen med en 3D-scanner, en såkaldt struktureret lysscanner, som via infrarødt lys får 3D-punktskyer ud fra vingens overflade, forklarer Rasmus Ahrenkiel Lyngby, der brugte sin erhvervsph.d. fra DTU hos Siemens Gamesa Renewable Energy på udvikle teknologien i løsningen, som ifølge vindturbineproducenten er ganske unik.
– Det innovative er, at vi har en autonom robot – vi skal slet ikke forprogrammere den. Den tilpasser sig selv den enkelte vinge, hvilket er utrolig imponerende, når man skal måle noget, der er så stort og lave et stykke udstyr, der selv finder ud af, hvad den skal måle og tilpasser sine algoritmer efter, hvor den skal bevæge den. Det er den ene ting, som er fantastisk – og meget unikt faktisk, fortæller Ewa Nielsen, der er Head of Quality Execution hos Siemens Gamesa Renewable Energy.
Værdifuld data
Ewa Nielsen påpeger, at løsningen også er med til at give værdifuld data, som eksempelvis kan bruges til at planlægge vedligehold.
Hos FORCE Technology har programleder Thomas Aaboe Jensen været en af de involverede projekter, og han ser perspektiver for løsningen i en række andre sammenhænge.
– Hvis man vil finde indre defekter på store strukturer, kunne man sætte et ultralydssystem på. Det kunne være broer, rørkonstruktioner eller tårne til vindmøller. Alt, som man kan forestille sig er stort, og hvor man gerne vil have en 3D-model af den faktiske konstruktion, forklarer han.
Seneste aktuelt
30. oktober 2024
Cykelproducent fik hjælp til at automatisere
25. oktober 2024