På Lindø værftet har FORCE Technology udvidet deres eksisterende testfaciliteter med et nyt center for 3D-print. Her kan virksomheder benytte sig af Skandinaviens største metal 3D-printer og samtidig få adgang til unik rådgivning om teknologien.

Af Alexander Tonnesen, Kommunikationsassistent i GTS foreningen

Den grønne omstilling kalder på ny viden og nye fremgangsmåder inden for alle brancher. I takt med, at 3D-print bliver mere sofistikeret og udbredt, åbner teknologien op for nogle helt nye muligheder, der kan gøre en forskel i bl.a. den grønne omstilling.

FORCE Technology tog afsæt i industriens behov, der gennem en markedsanalyse påviste, at omverdenen efterspurgte både viden om og erfaring med 3D-print. Det var fundamentet for at investere i metal 3D-printeren og Peter Tommy Nielsen (Peter), afdelingsleder hos FORCE Technology, har været med fra starten.

Store besparelser ift. konventionel fremstilling

Der er ikke tvivl om, at teknologien har et stort potentiale i forhold til konventionel fremstilling ikke mindst, hvis man ønsker en grønnere profil af virksomheden, forklarer Peter. Som fremstillingsmetode bruger 3D-print mindre materiale og har markant færre omkostninger til fx lager eller transport sammenlignet med konventionel fremstilling.

”Hvis man vælger at 3D-printe et emne i stedet for at producere konventionelt, så bruger man langt færre materialer. Hvis man kan spare fx 50 pct. materiale på en vindmøllekomponent, giver det en væsentlig reduktion af de samlede produktionsomkostninger og herigennem også et markant lavere materialeforbrug”, siger Peter.

Faciliteten der er placeret på Lindø, cirka midt i Danmark, byder på produktion og test i stor skala. Her kan man bl.a. finde en en stor mekanisk testbænk, samt et klimakammer på hele 900m3.

3D-print er mere fleksibel

En af de helt store fordele ved at anvende 3D-print i sin produktion er, når der skal udvikles prototyper og nye produkter. Udviklingsfasen kan være forbundet med en lang række justeringer, før man står med det endelige produkt. Ved at benytte sig af 3D-print teknologi kan man lave små justeringer i sit produkt undervejs uden store omkostninger. I sidste ende kan det være eksempelvis støbning, som vælges til serieproduktion af produktet, og man kan sige at 3D-print her hjælper med at låse designet på formen inden den laves.

Gevinsten kan også høstes ved produktion af prototyper. Det vil sige en slags kontinuerlig optimeringsproces baseret på industrielt produktfeedback uden væsentligt investeringsbehov i f.eks. forme.

Men den helt store fordel for den grønne omstilling er genanvendelse af slidte eller ødelagte komponenter.

”Den nye facilitet gør det meget nemmere at genanvende udtjente komponenter. I stedet for at smide dem ud er det blevet nemmere at genbruge dem. Fx kan et tandhjul med ødelagte tænder genskabes og potentielt forbedres ved at tilføre et andet materiale med bedre ydeevne i den givne sammenhæng. Produktet kan altså få forbedrede egenskaber så som varmebestandighed, slidstyrke eller andet,” fortæller Peter.

Mange typer af virksomheder har glæde af faciliteten

3D-print faciliteten har været til glæde for forskellige virksomheder og 3D-printede dele indgår allerede i dag i alt fra vindmøllekomponenter til fødevareprocesudstyr og togdele.

”Vi har haft et samarbejde med DSB om at reparere nogle koblingskomponenter, der forbinder togstammer. Vores metode har sikret, at komponenterne har en lavere leveringstid, er mere slidstærke og med et lavere ressourceforbrug i produktionen.  Samme scenarie ses inden for energisektoren, hvor forsyningssikkerheden er utroligt vigtig. Der er ofte tale om relativt kostbare specialkomponenter, som ikke er havareret, men de fungerer ikke som de skal. Disse kan med stor økonomisk fordel repareres. Worst case er jo, at virksomhederne pludselig ikke kan få deres essentielle komponenter, så kan vi risikere at stå uden varme,” forklarer Peter.

Styrket videnspredning igennem netværk

For yderligere at understøtte erhvervslivets anvendelse af teknologien har FORCE Technology oprettet et resultatorienteret netværk for 3D-print kaldet AM Link.

”Det gjorde vi i oktober 2019 for at skabe en platform for viden, test, teknologi og en enorm maskinpark. Det skal betragtes som en stor værktøjskasse, således at alle 3D-print problemstillinger kan behandles hurtigt uden præferencer for den teknologi, man nu selv råder over. Det har mildest talt budt på mange uvante opgaver, set gennem mine briller, men platformen fungerer heldigvis ved at bringe de rigtige kompetencer i spil. Vores egen styrke ligger naturligt i storskala print, reparation og overfladebehandling. Og heldigvis har jeg mange kolleger som kan teste, validere og sikre kvaliteten i henhold til relevante standarder.”, afslutter Peter.

Du kan læse mere om faciliteten og hvad den kan tilbyde din virksomhed her

 

Foto: FORCE Technology