Tekstilprojektet, ReSuit, har på tre år udviklet processer, der kan omdanne polyester i tøjaffald til nye råmaterialer og defineret nye standarder for fremtidens cirkulære tøjdesign. I projektet har man taget store skridt mod en mere bæredygtig tøj-og tekstilindustri.
Hovedformålene med ReSuit har været at tilskynde til tøjdesign, der nemt kan genanvendes, og at udvikle avancerede teknologier, som kan forvandle tekstilaffald til nye tekstilfibre. Projektet er et partnerskab mellem forskere, designspecialister, adfærdseksperter samt tekstil-, mode- og genanvendelsesvirksomheder.
“ReSuit er det første store tekstilprojekt, hvor aktører på tværs af brancher og fagligheder er gået sammen om løsninger til den grønne omstilling af tøj- og tekstilindustrien. Opgaven er kompleks, men vi er nået længere, end vi havde turdet håbe på. Og vi har vist, at store, tværfaglige partnerskaber er vejen frem i den grønne omstilling”, fortæller projektleder, Jeppe Holmehave fra Teknologisk Institut.
Genbrug af polyester giver nye muligheder
Polyester, som står for mere end halvdelen af alle tekstilfibre globalt, har været et særligt fokuspunkt i ReSuit. Aarhus Universitet, Fraunhofer og Teknologisk Institut har sammen udviklet processer til genbrug af polyester. Den ene af disse er en såkaldt dissolution-proces, kan behandle tøjaffald, så polyesteren skilles ud og renses for farve- og tilsætningsstoffer. Resultatet er genanvendt polyester (rPET) i så god en kvalitet, at det kan indgå i ny polyester. Helt konkret er det lykkedes at spinde ny polyestertråd med 40 procent rPET.
Teknologien til at genanvende polyester er stadig under udvikling, men allerede nu ser det ud til at kunne lade sig gøre med et markant mindre miljøaftryk. Dermed kan det bane vej for tekstil-til-tekstil genanvendelse af polyester.
Avanceret teknologi transformerer komplekst affald
En anden vigtig opdagelse er den potentielle anvendelse af hydrotermisk likvefaktion (HTL) til at omdanne komplekst tøjaffald til bio-olie og kemiske byggesten som tereftalsyre, en nøglekomponent i polyester.
“HTL har vist sig at være en effektiv metode til at genanvende det sværest tænkelige tekstilaffald. At vi rent faktisk kan omdanne netop dét til nye råmaterialer er et gennembrud. Prisen for materialerne skal være konkurrencedygtig, og vi forventer, at yderligere opskalering og forbedring af teknologierne vil bane vej for cirkulære råmaterialer, der kan konkurrere på markedet”, fortæller lektor Patrick Biller fra Institut for Bio- og Kemiteknologi ved Aarhus Universitet.
ReSuit er støttet af Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Teknologisk Institut, Fraunhofer, Crossbridge Energy, BESTSELLER, Elis, Behave Green og Designskolen Kolding.
Læs mere om projektet ReSuit her
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
11. december 2024
NIS2-anbefaling: Må ikke gøres unødigt komplekst
11. december 2024