Det Europæiske Rumagentur sendte i går aftes løfteraketten Ariane 6 i rummet. FORCE Technology har været med til at udvikle raketdysen, og det er blevet gjort med øje for effektivitet og pålidelighed.
Den 9. juli opsendte European Space Agency (ESA) den nye version af løfteraketten Ariane, kaldet Ariane 6, fra deres faciliteter i Fransk Guyana, Sydamerika.
Designproces fører til besparelser og pålidelighed
Det blev gjort med et helt nyt raketdyse-design, udarbejdet af bl.a. FORCE Technology, der både giver væsentlige besparelser i komponenter og produktionstid, har lavere gennemløbstid og kan tilpasses forskellige motorer – uden at kompromittere hverken pålidelighed eller driftssikkerhed.
”Rumindustrien stiller de højeste krav til kvalitet, ydeevne og driftssikkerhed, og der er hele tiden behov for nye innovative løsninger. Det er et privilegie, at FORCE Technology kan deltage i projektet og bringe vores høje faglighed i spil,” siger Thomas Aaboe Jensen, der er programleder hos FORCE Technology.
FORCE Technology har bl.a. samarbejdet med svenske GKN Aerospace i udviklingen af raketdysen, hvor ideer blev testet i praksis ved FORCE Technologys unikke faciliteter.
”Vi har opbygget et fuldautomatisk produktionsanlæg, der først lasersvejser ca. 1.400 kølekanaler i et særligt højtemperaturbestandigt materiale og derefter opbygger nødvendige forstærkninger ved anvendelse af additiv fremstilling,” fortæller Thomas Aaboe Jensen.
Markant reduktion af omkostninger og materialeforbrug
Raketdysen er 2,1 meter i diameter, hvor den er bredest og 2,3 meter høj. Kombinationen af raketdysens nye design og FORCE Technologys nye produktionsmetode har resulteret i 90 procents reduktion i delkomponenter og en 40 procents besparelse i omkostninger foruden en 30 procents reduktion i produktionstiden.
FORCE Technology har deltaget i fremstillingen af dyserne til Ariane 6´s første fem flyvninger, og ESA forventer at fortsætte rumeventyret med op til 12 årlige opsendelser.
Foto: FORCE Technology
Seneste aktuelt
20. november 2024
Få styr på EU’s cybersikkerhedskrav: En guide til SMV’er
20. november 2024
Afgørende fokus på brandsikkerhed ved renovering og varmt arbejde
20. november 2024
Kan AI erstatte den manuelle screening af 10.000 gamle kort?
20. november 2024