Når der d. 30. maj afholdes Robotbrag i Odense indvies også det nye “Space Robotics Lab”. Det er Teknologisk Institut, der står bag robotlaboratoriet, som skal imødekomme den stigende efterspørgsel for robotteknologi til rummet.
Robotter til rummet kræver noget særligt for at kunne udføre deres opgave. De skal i særlig høj grad være robuste, da de skal fungere i udfordrende miljøer præget af stråling, tryk og voldsomme temperatursvingninger.
Teknologisk Institut indvier nyt robotlaboratorium i Odense, Space Robotics Lab, som skal styrke dansk udvikling på området. Det sker i forbindelse med årets ROBOTBRAG-arrangement den 30. maj 2024
“Udforskning af rummet har for alvor taget fart i de seneste år. Danske rumvirksomheder oplever i den forbindelse større efterspørgsel, og vi ønsker at understøtte udviklingen ved at kunne tilbyde rådgivning og test af robotteknologi og materialer – og på den måde give dansk robotteknologi de bedste kort på hånden til fremtidens rummissioner”, siger Henrik Jacobsen, som er centerchef fra Teknologisk Institut.
Viden kan gavne jordnære virksomheder
Teknologisk Institut har allerede været en del af udviklingen af en robotarm til opsamling af jord- og klippeprøver på Mars som en del af ESA-bidraget til den NASA-ledede Mars Sample Return-mission, og Instituttet er lige nu også i gang med at udvikle en beskyttende beklædning – et såkaldt smart skin – til robotarme, som skal bane vej for flere robotter i rummet.
Projektchef Kristian Skaarup fra Teknologisk Institut understreger, at selvom rummet kan virke fjernt for danske virksomheder, så kommer udviklingen i det nye laboratorium også til at gavne virksomheder uden for rumfartsindustrien:
“Robotteknologi til rummet kræver høj præcision og ekstrem robusthed. Udvikling af det vil også kunne komme jordnære virksomheder til gavn. Herudover skal robotter kunne reparere og i sidste ende også skille produkter ad til genbrug, da adgang til nye materialer er sparsomme, når du befinder dig så langt fra nærmeste pakkepostcentral. Og bedre udnyttelse af eksisterende materialer er i høj grad en udfordring, som også skal løses her på Jorden som en del af den grønne omstilling”, siger Kristian Skaarup.
Når det nye Space Robotics Lab indvies d. 30. maj, får besøgende mulighed for at opleve, hvordan mobile robotter kan designes for at kunne overleve i hårde miljøer som rummet. Derudover vil man kunne se eksempler på, hvordan en robotarm kan bruges på en rumstation, og hvordan 3D-print kan bruges til at fremstille avancerede dele til rummissioner i printet metal.
Seneste aktuelt
30. oktober 2024
Konference: Sådan bliver din SMV resilient
30. oktober 2024
Hvordan skaber vi robuste digitale samfund?
30. oktober 2024