For mindre virksomheder, der gerne vil arbejde med ny teknologi, giver det stor værdi at have adgang til specialistviden hos GTS. Det mener Jim Koldborg, PASCHAL Danmark A/S. Med hjælp fra ny teknologi er virksomheden blevet first-mover.

Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

PASCHAL Danmark A/S udlejer bl.a. materiel til understøtning af motorvejsbroer og er beliggende i Aarhus og Glostrup. Den har 35 medarbejdere.

PASCHAL står bag en app, der med hjælp fra Augmented Reality gør byggepladsen ”levende”. Med den er det muligt at se 3D modeller af forskallingsforme og understøtning, som det ser ud i virkeligheden på byggepladsen. Det giver en bedre forståelse af tegningen. Det er også muligt at kontrollere, at alt er monteret korrekt.

For at forbedre appen har PASCHAL arbejdet videre på at udvikle den i samarbejde med Alexandra Instituttet. Derfor kan de nu lancere en helt ny funktion, som gør kontrollen endnu nemmere. Den nye funktion er baseret på LIDAR-teknologi. LIDAR er en teknologi til at indsamle store mængder af afstandsmålinger med høj præcision. Dermed kan LIDAR (i en iPhone) bruges til at lave 3D-repræsentationer af det fysisk monterede bro-understøtningsmateriel. Det sammenligner AR-appen automatisk med bro-designerens 3D-model for den aktuelle bro.Dermed kan den genkende de enkelte komponenter i understøtningen. Eventuelle fejl er nu nemmere at opdage og kan hurtigt blive rettet.

”Det giver en fantastisk mulighed for at automatisere kontrollen af de enkelte færdigmonterede stilladsdele. Det er en klar fordel i en bro-understøtning med 40.000 enkelte stilladsdele”, siger Jim Koldborg, PASCHAL Danmark A/S.

Godt med ekstern kapacitet

For mindre virksomheder, der arbejder med ny teknologi, er det ofte afgørende at have adgang til finansiering igennem Innovationsfondens programmer. Desuden giver det stor værdi at indgå i et samarbejde om innovation med et GTS-institut, mener Jim Koldborg.

”Vi arbejder hele tiden på at udvikle nye metoder til at effektivisere og forbedre sikkerheden i byggeriet. Vi har nu været igennem tre visionære Innobooster-projekter. Her har vi sammen med Alexandra Instituttet afprøvet nye vinkler, trykprøvet ting og fejlet hurtigt. Det betyder, at vi hurtigt kommer ud med en løsning, der virker i virkeligheden”.

”Det er med andre ord både lærerigt og effektivt at samarbejde med GTS. Den viden, der er adgang til hos dem – og den tilgang institutterne har til de bedste hjerner inden for den allernyeste teknologiudvikling – får man ingen andre steder. Hos GTS har jeg adgang til ”nørdernes frokoststue”. Her kan nye teknologier, ideer og muligheder hurtigt italesættes, testes og afprøves i ét hus”.

PASCHAL stræber altid efter at være first-mover. Det gælder ift. stilladser og forskalling – og når det handler om at anvende ny teknologi. ”Der kommer hele tiden nye muligheder til, og dem vil vi helt klart bruge til at være på forkant. Det sikrer, at vi også i fremtiden kan tilbyde innovative ydelser til vores kunder”, siger Jim Koldborg.