Onsdag offentliggjorde regeringen sin længe ventede iværksætterstrategi. Udspillet rummer rigtig mange gode initiativer til at skabe bedre betingelser for iværksættere – både med styrket finansiering og mindre administrativt bøvl. I GTS-foreningen er vi især optaget af initiativer, der sikrer, at vi i Danmark forløser det store potentiale, der er for at omsætte banebrydende forskning til nye teknologidrevne iværksætter- og vækstvirksomheder.

Derfor er vi glade for, at regeringen sætter fokus på behovet for at oprette flere ”regulatoriske sandkasser”, hvor virksomheder og iværksættere kan indgå i test- og udviklingsforløb på områder, hvor eksisterende regulering står i vejen. Fx når en ny drone skal ud at flyve langt eller innovative fødevarer møder forældede regler, der ikke tager højde for nye bioteknologiske metoder.

Ud over det, er der helt generelt et stort behov for at styrke tech-iværksætteres adgang til test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter. Det er nemlig helt afgørende for, at vi kan holde dem i Danmark. I dag må mange iværksættere søge til udlandet, fordi de ikke kan få adgang til de rette faciliteter i Danmark. Enten fordi de ikke findes, eller fordi kapaciteten er knap. Det er også en udfordring når virksomheder står over for at skulle skalere, så findes danske testfaciliteter kun i begrænset omfang. Mange bruger derfor faciliteter i udlandet for at skalere sig frem mod internationale markeder. Det betyder desværre, at de ofte bliver dér, og at Danmark går glip af nye virksomheder, vækst og arbejdspladser. Regeringens ”Virksomhedsforum for globale risici” har netop anbefalet, at der bliver udarbejdet en national strategi for test og demonstration og den bør sættes i gang hurtigst muligt.

Det er også godt, at der sættes ind i forhold til at styrke universiteternes tech-trans funktion og den bredere innovationsindsats. Langt mere forskning skal ud at virke i praksis. En styrkelse af universiteterne bør dog ikke stå alene. Kun få tech-iværksættere er klar til markedet, når de forlader universiteternes rammer. Før teknologien kan komme på markedet, skal den modnes, testes og valideres både teknologisk og ift. markedspotentiale. Det kræver adgang til et sammenhængende og længerevarende udviklingsforløb, hvor iværksætteren både skal have adgang til finansiering, industrirettede testfaciliteter og teknologisk ekspertrådgivning, samt kobles med mulige kunder i ind- og udland. Her spiller GTS-institutterne med deres omfattende test- og demonstrationsfaciliteter og teknologiske specialister en helt central rolle. Det samme gør klyngerne og aktører i erhvervsfremmesystemet, der kan bistå iværksættere på rejsen mod markedet. Kapaciteten og sammenhængen bør styrkes hele vejen fra forskning til marked, så nye iværksættere bliver løftet frem på vejen på vejen til succes.

Fra GTS er vi naturligvis klar til en dialog om, hvordan de mange gode initiativer og yderligere behov kan blive udfoldet og løftet i praksis.

Læs Iværksætterstrategien her