Mange byggevarer har potentiale til at blive genanvendt, men de møder en mur, når det handler om dokumentation for brandsikkerheden. Det er også tilfældet med branddøre. I et nyt projekt forsøger DBI sammen med en række samarbejdspartnere at nedbryde barriererne for genbrug af branddøre.
Fra det øjeblik, nedrivningsarbejderne afmonterer en branddør i et byggeri, er den ikke længere dækket af dens oprindelige dokumentation. Det er ikke umuligt at genbruge den – det er bare uforholdsmæssigt omstændeligt og dyrt at tilvejebringe dokumentation, som en certificeret brandrådgiver vil acceptere. Desuden skal det gøres for hver eneste branddør, som skal genbruges i det nye byggeri.
Derfor er der brug for en metodik, som gør det muligt at genbruge branddøre i større skala. Pilotprojektet GenDør er således ved at udvikle en simpel metodebeskrivelse for, hvordan branddøre kan genanvendes i brandklasse 4-byggerier.
“Der er flere udfordringer for genbrug af branddøre i større skala. Dels er det producenten, som ligger inde med den oprindelige dokumentation, og dels ved vi ikke, hvordan det påvirker en branddør brandsikkerhedsmæssigt at have siddet i en bygning i f.eks. 20 år. Den usikkerhed er en barriere. Så hvordan kan brandrådgiveren indarbejde genbrugsdøre i sin brandstrategi for bygningen, når genbrugsbyggemarkeder, som sælger dørene, ikke har dokumentation for dørenes brandtekniske egenskaber? Vi skal finde en alternativ dokumentationsform, som brandklasse 4-rådgivere har tillid til. Derfor skal de også inddrages i projektet”, siger Christian Fundby Schou, der er leder af Advanced Product Development hos DBI.
Skal resultere i generisk manual
GenDør er et pilotprojekt, som udvikler en simpel metodebeskrivelse for, hvordan genbrug af branddøre kan realiseres i brandklasse 4-byggerier. Med udgangspunkt i projektets resultater vil der blive udviklet en generisk installationsmanual for genbrugte branddøre.
Projektet startede i november 2023 og løber frem til december 2024. Det er støttet af We Build Denmark, og projektets partnere er Enemærke & Petersen, Lendager, Genbyg samt Kilden & Hindby. Derudover deltager Artelia også i projektet. Metoden vil bl.a. blive afprøvet på en række genbrugte branddøre, der skal anvendes i byggeprojektet TRÆ i Aarhus.
Foto: DBI
Seneste aktuelt
30. oktober 2024
Konference: Sådan bliver din SMV resilient
30. oktober 2024
Hvordan skaber vi robuste digitale samfund?
30. oktober 2024
Håndbog for højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter
25. oktober 2024