Af Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland og Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen

Danmark og resten af verden står både i en økonomisk krise og en energi- og klimakrise. Der er brug for ekstra fokus på, hvordan Danmark kan fastholde jobs og skabe en grøn og bæredygtig vækst. Det kalder på flere innovative og konkurrencedygtige danske virksomheder – herunder en indsats for at få de små og mellemstore danske virksomheder (SMV) op i gear. Det kræver et innovations- og erhvervsfremmesystem i topform.

At meget faktisk virker, er virksomheden Næste fra Gadstrup uden for Roskilde et godt eksempel på. Virksomheden, der blev etableret af arkitekt Niels Jakubiak Andersen for fire år siden, bygger arkitekttegnede skure ud af genbrugstræ. I sine tidligere jobs i byggebranchen havde han fattet interesse for den cirkulære økonomi, fordi alt for mange byggematerialer ender på lossepladsen i stedet for at blive genbrugt. Han vidste også, at der hvert år bliver bygget 500.000 m2 skure i Danmark. Derfor opstod en god idé: Hvad hvis han indsamlede træet og brugte det til at bygge nye flotte skure?

Det lykkedes at få ideen afprøvet som et projekt i et Realdania forløb. Sammen med udvalgte kunder, blev der bygget prototyper og kigget på værdikæde og forretningsmodel. Desuden har Næste haft et tæt samarbejde med Erhvervshus Sjælland bl.a. om certificeringer, forretningsudvikling og investering i maskiner. Specialister fra GTS-instituttet Teknologisk Institut har bidraget med viden om bæredygtigt byggeri og træmaterialer for, som Niels Jakubiak Andersen siger: ”det er her, der findes viden fra øverste hylde om, hvordan træ agerer i det danske klima”.

Næste er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er for en mindre virksomhed at have sparring fra uvildige eksterne samarbejdspartnere samt at kunne tilgå den nyeste viden og have steder, hvor løsninger kan afprøves.

Så hvis din virksomhed også har brug for at tage næste skridt frem mod fornyelse, så tag fat i dit erhvervshus, der ved alt om programmer og finansieringsmuligheder. Eller tag fat i et af de syv GTS-institutter (Teknologisk Institut, FORCE Technology, DBI m.fl.), der kan bidrage med ny viden og faciliteter til test og udvikling af nye løsninger. Som uvildig part fungerer GTS som en ekstern udviklingsafdeling for danske SMV’er, hvor viden og ny teknologi deles på kommercielle vilkår. Disse services har Næste haft glæde af – og der er brug for mange flere virksomheder som Næste.

Debatindlægget blev bragt i Dagbladet Sjælland d. 18. februar.

Læs den fulde case om Næste her

Foto: Jonathan Weimar // Næste