Hvordan skal ”Danske testfaciliteter” udvikles, så det bliver nemt for virksomheder at finde frem til den viden og de faciliter til test og udvikling, de har brug for i deres arbejde med innovation? Det kom der gode bud på, da 60 deltagere fra ministerier, erhvervshuse, klynger, universiteter, GTS-institutter, erhvervsorganisationer m.fl. mødtes i Ingeniørforeningen med fokus på netop det.

I 2019 lancerede GTS en ny database, der gav et overblik over GTS-institutternes faciliteter til test, demonstration og udvikling. Allerede dengang var der en ambition om, at oversigten ikke bare skulle give et indblik i GTS-faciliteter, men også omfatte andre faciliteter, som virksomheder kan bruge i deres udviklingsarbejde.

Et par år senere tog Forskningsalliancen (IDA, Dansk Metal, DI og ATV) bolden op, og det resulterede i ”Danske testfaciliter”. Den går et skridt videre og samler mere bredt beskrivelse af faciliteter, som virksomheder har adgang til hos GTS-institutter, universiteter og andre udbydere.

Videreudvikling af databasen i fuld gang

Nu skal det være endnu nemmere for virksomheder at bruge den, og med midler fra EU og DEB er Forskningsalliancen og GTS i fuld gang med at se på, hvordan det kan ske. Alexandra Instituttet er leverandør på udviklingsopgaven, og til mødet fortalte de om de foreløbige resultater af en brugerundersøgelse, og de viste de første skitser til, hvordan databasen kommer til at se ud.

Herefter bidrog deltagerne med mange gode input til den nye udgave af databasen. Udover konkrete indspark ift. brugervenlighed, blev der bl.a. peget på behovet for en engelsk version, øget markedsføring, virksomhedscases samt info om midler til rådgivning.

”Det var herligt at se og mærke den store opbakning til at diskutere, hvordan vi styrker adgangen til TDU-faciliteter. Det er en mærkesag for os, at så mange virksomheder som muligt får glæde af testfaciliteter og den tilhørende ekspertviden”, siger direktør i GTS-foreningen, Ragnar Heldt Nielsen.

Fakta

  • GTS-foreningen og Forskningsalliancen er projektejere.
  • Teknologisk Institut (projektleder) og Alexandra Instituttet er udførende partnere.
  • Projektet er finansieret af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse (DEB)