En dansk rumdelegation besøgte i maj Silicon Valley i USA for at udveksle erfaringer inden for rumteknologien. Delegationen havde deltagelse fra en række danske myndigheder, universiteter, virksomheder – og GTS-institutterne Alexandra Instituttet og DHI. Fra DHI’s side var der særligt fokus på satellitdata som redskab til at understøtte den grønne omstilling.
I over et halvt århundrede har satellitter indsamlet data om vores planet, og dette har skabt et voksende og forbedret arkiv af uvurderlig information. Med satellitdata kan DHI præcist måle, overvåge og dokumentere udviklingsresultater samt informere handlinger og politikker med handlingsrettede oplysninger og indsigt.
De hastige teknologiske fremskridt har gjort satellitbaseret jordobservation (EO) til et revolutionerende værktøj. Det giver offentlige myndigheder og institutioner værdifuld indsigt, der forbedrer beslutningstagning, politikudformning og operationel effektivitet. GTS-instituttet DHI samarbejder med offentlige myndigheder verden over om at omsætte teori til praksis ved at udvikle nye og avancerede EO-baserede værktøjer og systemer. Disse værktøjer hjælper med at kortlægge, overvåge og kvantificere tilstanden og dynamikken i for eksempel landbrug og naturlige økosystemer.
Del af den danske rumdelegation til Silicon Valley
I sidste uge af maj 2024 deltog DHI i den danske rumdelegation til Silicon Valley, arrangeret af Innovationscenter Danmark Silicon Valley på vegne af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Ugens program fokuserede på at opnå inspiration og netværke om brug af satellitdata til den grønne omstilling. Delegationen besøgte en række virksomheder, myndigheder og universiteter i Silicon Valley for at udveksle praktiske erfaringer og drøfte anvendelser af satellitbaseret jordobservation.
I Californiens hovedstad, Sacramento, præsenterede DHI to praktiske eksempler på offentlige-private partnerskaber inden for anvendelse af jordobservation i Danmark. Det første eksempel var DHI’s samarbejde med Landbrugsstyrelsen, hvor DHI gennem de sidste syv år har udviklet et automatiseret satellitbaseret redskab til at udbetale EU-landbrugsstøtte. Det andet eksempel var DHI’s projekt sammen med Miljøstyrelsen, hvor parterne har udviklet et helt nyt redskab til at identificere kulstofholdige lavbundsjorde, blandt andet på baggrund af en helt ny satellitbaseret metode til at kortlægge jordfugtighed for landbrugsjord og lysåbne naturarealer for hele Danmark. Det nye nationale Jordfugtighedskort indgår som en del af beslutningsværktøjerne til udmøntning af Miljøstyrelsens Klima-Lavbundsordning.
Ved at integrere datafusion, edge computing og AI-teknologi samt anvende data fra både NASA, European Space Agency og kommercielle kilder kan eksperterne skabe nye indsigter og anvendelsesmetoder. De innovative styrker i USA og Danmark giver et stærkt partnerskab, der kan være med til at drive fremskridt inden for satellitbaseret jordobservation til gavn for den grønne omstilling.
Du kan læse eksempler på, hvordan DHI samarbejder med danske myndigheder omkring brug af jordobservationsteknologi her.
Foto: DHI
Seneste aktuelt
20. november 2024
Få styr på EU’s cybersikkerhedskrav: En guide til SMV’er
20. november 2024
Afgørende fokus på brandsikkerhed ved renovering og varmt arbejde
15. november 2024