Wearables og IoT-produkter oplever global fremgang, men det går langsomt med at implementere forretningsområdet i Danmark. Et nyt initiativ vil gøre danske SMV’er til frontløbere inden for smart products.

Sportstøj der giver feedback om din performance. Sensorer der holder øje med diabetespatienters blodsukkerniveau og gemmer data i skyen. Pakkesporing, der ud over position også kan måle fugtighed, temperatur og rystelser. Det er blot nogle af mange eksempler på smart products, som er et område i hastig vækst.

Nyt initiativ skal nedbryde barrierer

Danmark har stort potentiale til at blive frontløbere inden for smart products. Men virksomhederne holder sig tilbage. Dette skyldes at de mangler adgang til avanceret udstyr, og ikke har nok viden om de muligheder der eksisterer. Teknologisk Institut og FORCE Technology har indgået en alliance, hvor de to GTS-institutter stiller faciliteter og rådgivning til rådighed, for det danske erhvervsliv.

Det nye initiativ giver danske virksomheder mulighed for at arbejde med smart products uden at løbe en økonomisk risiko. De to GTS-institutter vil støtte virksomhederne fra prototype til produktion i fuld skala.

”Vores ambition er at gøre dansk erhvervsliv i stand til at positionere sig på markedet for dels smart products og dels som global leverandør af komponenter inden for printet elektronik”, siger Christian Kallesøe, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Printede komponenter giver liv til smart products

SMV’erne kan få adgang til printer og nanobaseret printblæk hos Teknologisk Institut, mens FORCE Technology råder over faciliteter inden for design, test og pilotproduktion af mikroelektronik.

”Vores printer åbner op for helt nye muligheder, da man får designfrihed og kan printe komplekse prototyper på både sensorer og elektronik fra dag til dag. Ganske enkelt fordi printet elektronik kan fremstilles ud fra CAD-tegninger, som vi kender fra bl.a. arkitektverdenen og 3D-print”, fortæller Zachary James Davis, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Stor værdi for virksomhederne

”Sammen kan vi styrke de danske SMV’ers udvikling af digitale smart products. Med vores faglige kompetencer og udstyr i verdensklasse kan vi hjælpe virksomhederne med at blive mere konkurrencedygtige, mere udviklingsparate, bedre til at udnytte digitale processer og ikke mindst øge værdiskabelsen”, siger Morten Wagner, afdelingsleder hos FORCE Technology.

Resultatkontrakten Printet Elektronik er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Læs den fulde pressemeddelelse her

 

Foto: Adobe Stock