I et nyt høringssvar forholder GTS-foreningen sig til tilskudsmulighederne ved låneordningen SMV:ROBOT. GTS byder implementeringen velkommen, men understreger samtidig behovet for at afgrænse ordningen således at den supplerer, snarere end overlapper eksisterende støtteordninger.

Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud under programmet SMV:DIGITAL

Hermed fremsender GTS-foreningen vores kommentarer, og vi takker for muligheden for at indgive høringssvar.

Fra GTS-foreningen byder vi implementeringen af SMV:ROBOT låneordningen velkommen. Der er fortsat et væsentlig behov for at sikre, at flest mulige danske virksomheder kommer i gang med automatisering af produktion og øvrige processer, der kræver robotter.

Med SMV:ROBOT er det formålet at en virksomhed kan få offentligt støtte til at låne en robot i op til tre måneder forud for et eventuelt køb. Den mulighed har ikke fandtes før. Programmet kan derfor udgøre et fint supplement til de nuværende støttemuligheder, hvis blot der sikres tydelig synergi og komplementaritet til allerede finansierede erhvervsfremmeindsatser.

I forhold til dette ser vi det derfor også som uhensigtsmæssigt, at SMV:ROBOT ikke afgrænser sig til formålet om at give ”støtte til lån af en robotløsning”, men i stedet inkluderer ”rådgivning”.

Af udkastet §4, stk. 5 fremgår det således, at programmet både giver mulighed for, at der kan ydes støtte til op til tre måneder lån af en robot, samt til ”SMV’ens udgifter til en systemintegrators rådgivning forud for ansøgning til Digitaliseringsstyrelsen”, for så vidt at systemintegratoren har tilknytning til projektet.

Men rådgivning i forhold til implementering af robotløsninger udbydes allerede af flere andre offentlige programmer, herunder SMV:DIGITAL programmet, såvel som af den danske EDIH-indsats (EDOcobot), hvor virksomheder kan opnå rådgivning til at teste løsninger før de investerer.

Dermed skabes et uhensigtsmæssigt overlap til allerede eksisterende tilbud i erhvervsfremmeindsatsen. Det betyder for det første, at antallet af virksomheder, der kan opnå lån, bliver mindre (da puljen spredes ud til også skal gå til rådgivning). For det andet bidrager det til, at det bliver mere uigennemskueligt og svært for danske SMV’er at navigere i det offentlige støttesystem, når flere programmer og indsatser udbyder overlappende løsninger ift. rådgivning om ibrugtagning af robotløsninger.

Vi anbefaler derfor, at puljen fokuseres på alene at finansiere virksomheders lån, og at der i stedet sikres samspil med de eksisterende tilbud om forudgående rådgivning. Dette vil sikre mest mulig effekt i form af antallet af virksomheder, der kan opnå støtte til lån, samtidig med at der sikres mest muligt komplementaritet og gennemskuelighed for de mange danske virksomheder, der har behov for at tilgå de offentlige støtteordninger.

Hvis der er behov for uddybning af ovenstående synspunkter, står vi naturligvis til rådighed.

Med venlig hilsen,
Lars Fremerey Udviklingschef, Public Affairs & analyse, GTS-foreningen