Fredag den 13. oktober fik DHI besøg i Danmark af den belgiske energiminister, Tinne Van der Straeten, der kom for at se den store model af verdens første energi-ø, Princess Elisabeth Island, som DHI har bygget i virksomhedens testfaciliteter i Hørsholm. Den belgiske energi-ø bliver en forlængelse af elnettet i Nordsøen og vil forbinde havvindmølleparker fra havet til fastlandet og skabe nye forbindelser med andre lande, herunder Danmark.

Princess Elisabeth Island bliver et energiknudepunkt 45 km fra kysten, hvor øen vil forbinde nye havvindmølleparker og skabe yderligere forbindelser til Storbritannien og Danmark og til Belgiens elnet på fastlandet. Tinne Van der Straeten siger:

“Omstillingen til ren energi, som er affødt af klimaforandringerne, er nu en økonomisk og sikkerhedsmæssig nødvendighed. Derfor forvandler vi Nordsøen til Europas største grønne energikraftværk. Belgien og Danmark står i spidsen for Europas ambitioner inden for havvind, og sammen vil vi udnytte havvindenergiens enorme potentiale til at forsyne europæiske husholdninger med billig, grøn strøm. Udviklingen af verdens første energi-ø, Princes Elisabeth Island, er et eksempel på Belgiens ambitioner. Det er et banebrydende projekt af flere årsager. Det er den mest omkostningseffektive og pålidelige måde at bringe havvind ind til fastlandet, og samtidig vil energi-øen være et fremtidigt knudepunkt med forbindelser til for eksempel Danmark”.

Modellen af Princess Elisabeth Island måler 8,6 x 3,8 meter og er bygget i størrelsesforholdet 1:60. Det er en af de største modeller, der nogensinde er bygget i DHI’s bølgebassiner. Eksperterne hos DHI tester designets modstandskraft over for strøm og bølger i stormvejr. De mange test bliver gennemført i DHI’s verdensførende testfaciliteter, og testene simulerer virkningen af ekstreme storme, der forekommer med op til 10.000 års hyppighed. Administrerende direktør i DHI, Mette Vestergaard, forklarer:

“Vi har støttet energisektoren i næsten 60 år med vores kombination af fysiske modeltests og numeriske værktøjer, og vi er stolte af at støtte Belgien i dette vigtige skridt mod mere vedvarende energi. Vi har topmoderne testfaciliteter, der bruges til at reducere designrisici i kritiske infrastrukturprojekter som Storebæltsbroen i Danmark og større havne i udlandet. Vi har også eksperter, der har den nødvendige viden og erfaring med de udfordringer, der kan opstå i projekter af denne størrelsesorden”.

DHI er førende inden for fysiske modeltests

DHI’s bølgebassin-laboratorium i Hørsholm er førende inden for hydraulisk testning. DHI har 60 års erfaring med fysiske modeltests og numeriske værktøjer til infrastrukturudvikling inden for offshore energisektoren.

For Princess Elisabeth Island har simuleringerne af kombinationen af bølger og strøm en statistisk sandsynlighed for forekomst på mellem 1 og 1000 år. DHI-eksperterne demonstrerede en test for den belgiske minister, som simulerede bølger og strøm under en 1000-års storm.

I forbindelse med besøget hos DHI, sagde den belgiske energiminister Tinne Van der Straeten:

“Når vi tapper ind i Nordsøens vedvarende energiressourcer, forstærker vi ikke kun vores energisikkerhed men skaber også job og fremmer innovation. Her i Hørsholm i DHI’s bølgebassin-laboratorium, bliver en stor skalamodel af Princess Elisabeth Island testet over for bølger, som kan opstå under en 1000-års storm. Takket være disse topmoderne hydraulisk test, kan vi forfine opbygningen af energi-øen yderligere. Det viser Belgiens urokkelige dedikation til at fremme bæredygtige energiløsninger. Eftersom Princess Elisabeth Island er verdens første energi-ø, vil testresultaterne have en betydelig positiv påvirkning af fremtiden for vedvarende offshore energiprojekter over hele verden”.

Princess Elisabeth Island

Princess Elisabeth Island bliver anlagt cirka 45 km fra kysten, og får et areal på cirka 6 hektar. De belgiske virksomheder DEME og Jan De Nul samarbejder gennem konsortiet TM Edison om konstruktionen af energi-øen for det belgiske elselskab Elia. TM Edison er DHI’s kunde i projektet.

Du kan læse mere om energi-øen og DHI her.

Foto: DHI