Et GTS-institut er udvalgt til at deltage i et internationalt teknologikonsortium, hvis opgave er at udvikle robotteknologi til opsamling af jord- og klippeprøver fra Mars.
Et specialdesignet køretøj fra NASA – også kendt som Perseverance – er netop nu i gang med at indsamle jordbund- og klippeprøver på den røde planet, mens planlægningen af den store returmission, der skal fragte dem 57 millioner kilometer tilbage til analyse på Jorden, begynder at træde mere og mere i fokus.
I den forbindelse har ESA netop udvalgt de europæiske organisationer, der skal levere et helt afgørende stykke robotteknologi til missionen. Nemlig den såkaldte Sample Transfer Arm, som på Mars skal flytte prøverne ombord på returraketten.
Teknologisk Instituts vision- og robotspecialister i Odense er med på holdet, og skal hjælpe med at programmere kamerasystemet til robotarmen. Robotarmen er et af de største bidrag fra ESA til den NASA-ledede Mars Sample Return-mission – og afgørende for dens succes.
”Det her er stort. Dansk udviklet robotteknologi vil i fremtiden bevæge sig rundt i rødt Mars-støv. Det gør mig stolt. Regeringen har prioriteret teknologisk udvikling og robotområdet højt. Blandt andet med en national robotstrategi. Og i den sammenhæng har det kæmpe betydning at få det kvalitetsstempel, det er, når NASA og ESA vælger danske virksomheder som teknologileverandører”, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.
Bro mellem dansk robotforskning og rumeliten
Forudgående rummissioner til Mars har i mange år haft videnskabelige instrumenter fra Danmark ombord, men det er første gang, at specialister fra den danske robotindustri bliver en del af rumudforskningen.
”Vi er stolte over at kunne tage næste skridt i eventyret for dansk robotteknologi. Det er en blåstempling af Danmarks kompetencer inden for robotteknologi at blive udvalgt som partner i et felt af virksomheder, der tilhører verdenseliten inden for udvikling af robotter til de allermest krævende forhold”, siger programchef Troels Oliver Vilms Pedersen fra Teknologisk Institut.
Det europæiske teknologikonsortium, som Danmark nu bliver en del af, ledes af rumfartsvirksomheden Leonardo fra Italien og involverer også virksomheder fra Spanien, Frankrig, Rumænien, Grækenland, Schweiz og Tjekkiet.
Du kan læse mere i den fulde pressemeddelelse her
Foto: iStock
Seneste aktuelt
30. oktober 2024
Konference: Sådan bliver din SMV resilient
30. oktober 2024