Hvad sker der med dit IT-produkt, hvis en bruger taber det – er udstyret så stadig sikkert? Kan det starte en brand, hvis der sker en kortslutning inde i enheden? Dette og meget mere giver en test af produktets elsikkerhed svar på.
Af Nanna Bastved
For den multinationale svenske virksomhed, ASSA ABLOY AB, der er verdensførende indenfor låse-, sikkerheds- og dørløsninger, er sikkerhed et nøgleord. Virksomheden producerer bl.a. automatiske døre og industriporte, og nogle af deres produkter indeholder radiomoduler, hvilket betyder, at produkterne skal leve op til EU-standarder.
Uvildig og kompetent godkendelse af produktet
ASSA ABLOY har netop fået sikkerhedsgodkendt et nyudviklet produkt.
-Vi anvender EN60950-1 hos DELTA i vores produktdokumentation, som bruges når vi skal opnå CE-mærkningen og opfylde myndighedernes CE-krav, siger Christian Trobro, Product Safety & Liability Manager hos ASSA Abloy. Den vigtigste pointe for os er, at testen er en uvildig og kompetent godkendelse af vores produkt, hvilket giver os en god basis at stå på, når vi skal sælge produkterne.
Attestation of Conformity
Såfremt elsikkerhedstesten viser, at produktet er sikkert i brug, udstedes der en ’Attestation of Conformity’, der kan bruges som dokumentation overfor kunder og myndighederne fx i forbindelse med opnåelse af CE-mærkning eller importgodkendelse.
-Testen giver os en god, upartisk vurdering af vores produkt og er en verifikation på, at vi har gjort tingene korrekt, fortæller Christian Trobro.
Dokumentation hvis produktet fejler
Resultaterne af elsikkerhedstesten bliver nedfældet i en prøvningsrapport, som indgår i produktets Technical Construction File (TCF), der skal være tilgængelig for myndighedernes kontrol, mens produktet er i handel og op til 10 år efter.
-Prøvningsrapporten er en teknisk vurdering af vores produkt. Vi kan bruge den som dokumentation i tilfælde af en indrapportering om, at et af vores produkter fejler. Den er bevis på, at vi har gjort det korrekt. På den måde er den tryghed for os, siger Christian Trobro.
Processen gav ny viden om produktet
Under selve procesforløbet med elsikkerhedstesten oplever mange virksomheder, at de får detaljeret, ny teknisk viden om deres produkt, fx hvordan man kan gøre produktet sikkert, så det ikke skader brugeren eller omgivelserne. Christian Trobro mener også, at elsikkerhedstesten har givet dem noget ekstra med hjem:
-Desuden har testforløbet været udviklende for os, eftersom testen giver os ny viden om vores produkt. Man lærer nye ting om sit produkt.
Seneste aktuelt
30. oktober 2024
Cykelproducent fik hjælp til at automatisere
16. oktober 2024
BechH Får hjælp på vejen mod energieffektiv produktion
23. september 2024