For første gang i Europa er det lykkedes at koble Spot – en mobil firbenet robot – på 5G-netværk. Det kan åbne for nye brugsmuligheder for robotterne.
Robotteknologi bliver mere og mere avanceret, og den ses flere steder – både i danskernes hjem, men i endnu højere grad ude i produktionshallerne, hvor robotterne i stigende grad arbejder side om side med danskerne.
Men hvis mobile robotter – som den mere terrængående Spot, der er udviklet af Boston Dynamics – i fremtiden skal kunne aflaste fx redningsmandskab, budbringere og sikkerhedspersonale, kræver det endnu mere båndbredde.
I dag kan Spot nemlig primært anvendes indendørs, da den skal kunne tilgå et stabilt netværk. Samtidig skal operatøren befinde sig tæt på robotten for at kunne styre den. Men de begrænsninger er det nu lykkedes Teknologisk Institut at fjerne i samarbejde med den fælles 5G Innovation Hub drevet af TDC NET og Ericsson.
5G åbner for muligheder
Det er første gang i Europa, at en robot som Spot er blevet koblet på 5G-netværket.
”Det landsdækkende 5G-netværk, der er blevet færdigudrullet af TDC NET i samarbejde med Ericsson i slutningen af 2020, er kendetegnet ved højere hastigheder og lavere latenstid,” fortæller Toke Binzer, underdirektør hos TDC NET, og fortsætter:
”Spot-samarbejdet med Teknologisk Institut er et godt og konkret eksempel på de muligheder, der åbnes for med TDC NET’s landsdækkende 5G-netværk. Når man kobler de kendte teknologier som droner og mobile robotter til det hurtigere netværk, kan de løse nye, mere krævende opgaver og på den måde levere øget værdi. Vi er stadig tidligt i udviklingen, men baseret på de partnerskaber, vi sammen med Ericsson driver ud fra vores Innovationshub, er vi godt på vej til at realisere potentialet i 5G.”
Ifølge Jonas Bæch, konsulent fra Teknologisk Institut, gør 5G-netværket det blandt andet muligt at styre mobile robotter som Spot fra distancen samt indsamle, hente og bruge data fra robotten i realtid.
”Indtil nu har kontrollen af robotten Spot kørt over WiFi. Det har betydet, at man har mistet kontrollen over Spot lige så snart, at robotten er gået fra at befinde sig indenfor til udenfor, eller den har bevæget sig mere end 30 meter væk fra operatøren, fortæller Jonas Bæch og fortsætter:
”Når kontrollen af Spot derimod foregår over 5G-netværket, behøver operatøren ikke være i nærheden, men kan styre robotten fra et hvilket som helst sted. Samtidig vil man på sigt kunne indhente data og billeder fra robotten i realtid, hvilket kan give robotteknologi en ny rolle inden for blandt andet inspektion, sikkerhed og i beredskabet.”
Inspektion af hegn
Én af de opgaver, som en Spot på 5G-netværket muligvis kan hjælpe med, er blandt andet inspektion af hegn. I mange lufthavne, byggepladser og havne er man underlagt nogle sikkerhedsregler, der kan betyde, at man flere gange i løbet af en dag skal sikre sig, at hegnet ikke er beskadiget.
Udviklingen af robotteknologi til pigtrådsinspektion er en del af resultatkontrakten Emerging Robotics – Robotter i nye applikationer, støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Du kan læse den fulde pressemeddelelse her
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
30. oktober 2024
Konference: Sådan bliver din SMV resilient
30. oktober 2024
Hvordan skaber vi robuste digitale samfund?
30. oktober 2024
Håndbog for højsikkerhed i bygge- og anlægsprojekter
30. oktober 2024