Danske virksomheder har erobret tre ud af de i alt 10 attraktive pladser i EU’s store accelerationsprogram for robotteknologivirksomheder, RobotUnion, som nu har åbnet op for næste ansøgningsrunde.
De tre danske virksomheder, der er gået videre, er Cliin, Smooth Robotics og Tendo, som beskæftiger sig med henholdsvis rensning af store skibe, styresystemer til svejserobotter og en robothandske med intelligente sensorer. Som led i deres videre deltagelse kan virksomhederne nu se frem til at modtage gratis vejledning fra eksperter i Europas førende teknologicentre inden for robotindustrien og op til 120.000 euro – eller knap 900.000 kr.
Thomas Sølund, der er faglig leder hos Teknologisk Institut, fortæller, at alle tre virksomheder har fat i nogle vigtige problemstillinger og ikke mindst en skarp og konkret løsning på problemerne.
– De har været rigtig gode til at finde nogle huller i markedet og lave konkrete løsninger til dem, som kan komme hurtigt på markedet. Derudover er de også tæt på kunderne, og det er nok en blanding af de ting, der gør, at netop de tre virksomheder er gået videre, siger han.
Ekspertviden skal skubbe udviklingsprocesserne
Selv om virksomhederne er meget forskellige, er de alle sammen enige om, at det især er ekspertisevejledningen fra Europas førende robotteknologicentre, som de jubler mest over at have vundet. Det er også tilfældet hos Cliin, er i gang med at udvikle en robot til rensning af store skibe – et arbejde der i dag ellers foregår manuelt.
– Det var ikke så meget pengene, vi var ude efter, men mere samarbejdet med Teknologisk Institut. Vi har ledt rundt i vores netværk på universiteter og lignende for at finde den knowhow, vi mangler. Og det har været sindssygt svært. Så det er virkelig vigtigt for os, og vi er rigtig glade, siger direktør hos Cliin, Thomas Jørgensen, der forventer, at deltagelsen i RobotUnion-programmet kommer til at accelerere virksomhedens udvikling betragteligt.
Hos danske-svenske Tendo – som tidligere har været en del af Odense Robotics StartUp Hub – glæder man sig også til at få et sæt erfarne øjne på virksomhedens produkt; en robothandske, der kan hjælpe en person med svage hænder i at gribe, holde og aflevere et objekt.
– Vi ser virkelig frem til at få endnu mere ekspertisevejledning. Vi har et rigtig stærkt team, som er dygtige til det vi laver, men vi har ikke samme erfaring, da vi er relativt nye i branchen, siger Sofie Woge, der er direktør i Tendo, som har kontor i Sverige og har en filial i Danmark.
204 ansøgninger – og flere på vej
RobotUnion modtog 204 ansøgninger i projektets første ansøgningsrunde, og 44 ansøgere nåede at pitche deres produkt til RobotUnion-juryen. Siden da har det været en hård udskillelsesproces, hvor kun de skarpeste 10 virksomheder er gået videre og har fået adgang til sparring fra eksperter i fem europæiske RTO’s, herunder også Teknologisk Institut (GTS-institutterne er de danske RTO’s).
Til oktober i år skal de sidste 10 virksomheder koges ned til fire, som får yderligere støtte samt op til 100.000 euro mere i kapital.
Er du selv del af en lille robotvirksomhed, som står med en løsning på en udfordring i industrien?
Så har du nu også muligheden for at søge om at komme med i RobotUnion. Programmet har nemlig åbnet for sin anden ansøgningsrunde, som vil være åben indtil d. 30 april 2019.
Om RobotUnion:
RobotUnion er støttet af Horizon 2020-programmet og består af 14 partnere, hvoraf Odense Kommune, MADE og Teknologisk Institut repræsenterer Danmark.
Foto: Teknologisk Institut
Seneste aktuelt
6. september 2024
GTS glæder sig over regeringens fokus på implementering
4. september 2024
Ny FN-rapport gør status på verdensmålene om vand
4. september 2024
Tre finalister udvalgt til årets IoT-pris
27. august 2024