Universal Robots er formentlig Danmarks mest omtalte producent af robotter. Det skyldes ikke mindst, at virksomheden i maj 2015 blev solgt til en amerikansk elektronikgigant for knap 2 mia. kr. Nu har Universal Robots smagt sin egen medicin og installeret 5 skruerobotter i sin produktion. Skruerobotterne er udviklet af Pehama Productions og Teknologisk Institut.
Af Dorthe Sjøbeck Christiansen, informationschef i GTS-foreningen
Universal Robots er verdensførende inden for små kollaborative robotter, som er nemme at installere og programmere. Robotterne udmærker sig især ved, at de kan fungere i samspil med mennesker uden brug af sikkerhedsafskærmning. I 2015 ønskede virksomheden at opdatere egne produktionslinjer, fordi den havde fået en volumen, der gjorde det aktuelt.
”Præcis som andre virksomheder skulle vi være klar til at anvende robotter i vores produktion. Nu har et samarbejde med Pehama Productions og Teknologisk Institut gjort det muligt for os at implementere robotter på vores montagelinjer, som laver nogle skrueoperationer på vores robotarm. En robotarm består af seks led, sådan et led monterer vi et gear i, og det er fastspændingen af dette gear, som skruerobotten står for”, fortæller Kurt Hansen, Production Engineer i Universal Robots.
Udvikling af robot til Universal Robots
Pehama Productions A/S er leverandør af automatiseringsløsninger til den danske industri. Det var dem, Universal Robots kontaktede, da de var på jagt efter en robotløsning til at automatisere deres produktion.
”Den type af automatiseringsløsning, som Universal Robots efterspurgte, består både af en hardware og en software del. I forhold til skruerobotten havde vi blandt andet den udfordring, at skruerne skal skrues i, mens både skruetrækker og robot kører rundt. Da jeg vidste, at Teknologisk Institut havde arbejdet med dette, kontaktede jeg dem, og vi fik hurtigt sat et samarbejde i gang. I samarbejdet har vi haft stor glæde af Teknologisk Instituts omfattende viden om software og deres viden om, hvordan man programmerer robotten til at finde det hul, den skal sætte en skrue i”, fortæller Frank Damkjær, salgschef i Pehama Productions A/S og fortsætter:
”At have adgang til kompetencerne hos Teknologisk Institut betyder, at vi kan komme hurtigere ind til kernen, og ikke behøver at undersøge ting, som Teknologisk Institut allerede har undersøgt. Vi kan springe nogle led over. Når de fx har studeret og udviklet på, hvordan man får en skruerobot til at fungere, hvorfor skal vi så bruge ressourcer på det? Samtidig informerer jeg gerne kunden om, at vi samarbejder med Teknologisk Institut. Det ser jeg som et kvalitetsstempel, så det bruger jeg helt sikkert”.
Stor efterspørgsel efter skruerobotten
Frank Damkjær fortæller endvidere, at der efterfølgende har været en stor interesse og efterspørgsel efter skruerobotterne. En efterspørgsel der har ført til et endnu tættere samarbejde med Teknologisk Institut.
”Vi har fundet en niche, som mange efterspørger. Hver løsning er forskellig fra hinanden, det kan være forskel i emnerne, der skal samles, eller det kan være, at skruerne er anderledes. Før samarbejdet om skruerobotten brugte vi nok Teknologisk Institut en gang om året, men nu er det langt oftere. Der er tale om et fleksibelt samarbejde. Vi bygger robotten hos os, og så kommer Teknologisk Institut her og programmerer robotten. Når robotten skal implementeres hos kunderne, er Teknologisk Institut også med os ude hos kunden”.
Robotter bevarer arbejdspladser i Danmark
Frank Damkjær og Kurt Hansen ser begge meget positivt på udviklingen inden for robotter, og på den stigende brug af robotter i dansk produktion.
”Der er meget fokus på at bevare arbejdspladser i Danmark, og robotter og automatisering er for mig at se en måde at bevare arbejdspladser på. Tidligere kunne en mindre virksomhed ikke bruge løsningerne, fordi de var for omfattende at installere og prisen var for høj. Men med opblomstringen af de samarbejdende robotter, hvor man kan kombinere robot og menneske, og et fald i prisen på robotter, så er det blevet en mulighed for alle virksomheder, også de små”, mener Kurt Hansen.
”Et andet positivt element er, at man ved at anvende robotter, kan fjerne dårlige arbejdsstillinger, og dermed kan robotterne bidrage til et bedre arbejdsmiljø”, supplerer Frank Damkjær.
Fakta
Universal Robots er beliggende i Odense, hvor der både er montagefabrik og testcenter. Universal Robots har ikke egenproduktion, men køber alle komponenter, som bliver samlet til robotarme med tilhørende controller.
Læs mere om Universal Robots her
Pehama Productions A/S er en 50 år gammel virksomhed med 30 ansatte, der leverer automatiseringsløsninger til dansk industri. Teknologisk Institut er ikke det eneste GTS-institut, som Pehama Productions samarbejder med. De har også fået udført forskellige test hos FORCE Technology.
Læs mere om Pehama Productions her
Billede: Universal Robots
Denne case er udgivet i publikationen “Mere damp på de digitale kedler”. Læs rapporten her
Ude efter rådgivning – ansøg om tilskud!
Er du en lille eller mellemstor virksomhed, og har du potentiale og ambition om at vækste? Så kan du nu ansøge om at få rådgivning om automatisering og digitalisering af din produktion med hjælp fra “Erhvervspartnerskabet for Avanceret produktion”, som GTS-nettet er en del af. Formålet med erhvervspartnerskabet er at fremme en teknologisk og digital omstilling i de små- og mellemstore produktionsvirksomheder.
Seneste aktuelt
6. september 2024
Det skal være lettere at genanvende kasseret sportstøj
4. september 2024
Brugen af robotter styrker arbejdsmiljøet
28. august 2024
Ny PFAS-fri nanocoating udviklet af Teknologisk Institut
27. august 2024