Det nyeste afsnit i FORCE Technologys podcast-serie om støj og lyd dykker ned i målemetoder og lydkrav til boligbyggeri og lydniveauer i vores hjem – eller mangel på samme.

Mens der findes lovpligtige mærkningsordninger til fx energiklasser for boliger, der hjælper boligkøbere med at afkode boligens energi før køb, eksisterer der ikke en pendant på støj- og lydforhold. Derfor har boligkøbere- og lejere ikke adgang til viden om lydniveauer i den bolig, de ofte investerer flere millioner i.

Det er en udfordring, mener Birgit Rasmussen, seniorforsker på Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet:

“Hvis du køber en vaskemaskine, skal der stå et dB-tal for lydeffekt, og hvis du sælger eller udlejer en lejlighed i mere end fire uger, så skal den energimærkes. Men det er ikke et myndighedskrav, at boliger skal lydmærkes”.

Slår til lyd for mærkningsordning

Birgit Rasmussen er i podcast-studiet sammen med Senior Specialist hos FORCE Technology Lars Sommer Søndergaard, for at diskutere de målemetoder og krav, der stilles til boligbyggeri i forhold til lydisolation, efterklangstid osv. i vores hjem.

I det nye podcast-afsnit argumenterer Birgit Rasmussen kraftigt for lydmærkning af boliger:

”Ejendomsmæglerne ønsker ikke et lydmærke, bl.a. fordi det usynlige så bliver synligt. Det er grotesk, at man bruger flere millioner på en bolig, som er smuk indvendigt og udvendigt – men lydforholdene kan man ikke få noget at vide om.”

Bag om podcasten om støj og lyd

Støj og lyd er omdrejningspunktet for en serie af podcasts, som FORCE Technology står bag i regi af projektet Industriens Nationale lyd og luft LAB, som er støttet af midler fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Podcastene beskriver problemerne videnskabeligt og antropologisk, men fortæller også om, hvad der helt konkret kan gøres ved dem.

Du kan læse mere og finde podcast-serien hos FORCE Technology her