Med udgangspunkt i ny teknologi udviklet af FORCE Technology, kan SEMI-STAAL nu som de eneste i verden tilbyde en maskine til desinficering af madrasser på hospitaler. Maskinen er  taget i brug på Hvidovre Hospital, og SEMI-STAAL forventer, at deres nye produkt har et stort markedspotentiale både herhjemme og internationalt.

Af Dorthe Christiansen, informationschef i GTS-foreningen

Da FORCE Technologi påbegyndte et udviklingsarbejdet med en ny teknologi til at rense overflader for bakterier, var det fødevareindustrien og problemer med salmonella i kyllinger, der satte arbejdet i gang. Men det blev SEMI-STAAL A/S, en 40 år gammel producent af vaske- samt transportsystemer til returemballage, der som de første implementerede teknologien i et nyt produkt.

”Egentlig var vores opgave at levere maskiner til sengevask på Hvidovre hospital, men opgaven kom også til at dreje sig om udvikling af en maskine til desinficering af madrasser. Det skyldes, at både senge og madrasser udgør en alvorlig smittekilde, hvis de ikke bliver holdt ordentlig rene. Vores tanke var, at hvis man kun rengør sengen, men ikke madrassen, så er man lige vidt. Derfor gik vi i dialog med hospitalet om, at vi sideløbende med udviklingen af sengevaskeren, skulle udvikle en madrasdesinficeringsenhed”, fortæller Nicolai P. Meyendorff.

I forhold til udviklingen af løsningen til desinficering af madrassen, var det en udfordring, at madrassen var viklet ind i en membran med lynlåse, som ikke var vandtæt, hvilket betød, at man ikke kunne anvende en traditionel vaskeproces. Alternativet var derfor at tage coveret af, men det er en tidskrævende proces. Derfor var SEMI-STAAL A/S på jagt efter en teknologi, der kunne hjælpe dem med denne udfordring og efter at have læst om FORCE Technologys SonoSteam teknologi, tog virksomheden fat i GTS-instituttet for at indlede et samarbejde.

En teknologi der kombinerer lyd og damp

Niels Krebs er chef for FORCE Technologys ”SonoSteam Application Lab”, der er et avanceret værksted, hvor virksomheder kan komme og afprøve teknologien. Der er tale om en grøn teknologi, der benytter en kombination af lyd og damp til at fjerne farlige bakterier fra overflader.

”Arbejdet med teknologien udspringer af en idé, jeg fik tilbage i starten af 2000, hvor vi var optaget af, hvordan man kan mindske risikoen for salmonella i kyllinger. På det tidspunkt blev der arbejdet med damp, men problemet var, at det ikke var muligt at få dampen hurtigt nok ind på overfladen, så vi endte med at koge de produkter, vi ville behandle. Derfor fik jeg den ide, at hvis man brugte ultralyd, så kunne man effektivisere processen”, fortæller Niels Krebs.

Forskningsmidler sikrede udviklingen af teknologien

Med hjælp fra et EU-projekt fik FORCE Technology mulighed for at verificere metoden og tog patent på ideen. GTS-instituttet fik bekræftet, at der rundt om i Europa var stor efterspørgsel efter at finde en metode til at slå sygdomsfremkaldende mikroorganismer på fødevarer ned. Derfor fortsatte FORCE Technology arbejdet med teknologien også efter EU-projektets ophør. Undervejs har GTS-instituttet bl.a. samarbejdet med DTU, Syddansk universitet og KU.

”Heldigvis kunne vi intensivere udviklingsarbejdet med hjælp fra en resultatkontrakt i perioden 2010-2012 og igen i 2013-2014. I den første resultatkontrakt var der meget ikke erkendt viden, og vi bevægede os i grænselandet, men det giver jo også en unik position, når det så lykkes. Mens den nye og igangværende resultatkontrakt gør det muligt at få teknologien ud at virke i industrien. Der er ikke andre, der arbejder med teknologien, og dermed er vi virkelig på forkant af markedet”, fortæller Niels Krebs.

Fra forskning til marked

De danske virksomheder har nu mulighed for at afprøve teknologien i laboratoriet hos FORCE Technology, og det var også her, SEMI-STAAL fik afprøvet om teknologien i praksis kunne bruges til at desinficere madrasser.

”I samarbejde med FORCE Technology testede vi, om teknologien kunne bruges til desinficering af madrasserne, uden der kom fugt på indersiden af membranen. Vi gennemførte nogle test af en lille prøvemadras, der viste, det kunne lade sig gøre. Hvidovre hospital blev efterfølgende så overbevist af disse test, at hospitalet investerede i madrasvaskeren”, fortæller Nicolai P. Meyendorff og fortsætter:

”Det var en god oplevelse at teste teknologien hos FORCE Technology. Der var tale om et tæt partnerskab, hvor vi fik dokumenteret, at rengøringen af madrassen var både effektiv og hurtig – og at teknologien dermed var skalerbar til en kommerciel løsning”, fortæller Nicolai P. Meyendorff.

Virksomheden tror så meget på potentialet i både sengevaskeren og madrasdesinficeringsenheden, at de har ansat en person til at drive salgsarbejdet frem først i Danmark, dernæst i Norden og Europa og dernæst oversøiske markeder.

”Vi har fået udviklet et unikt produkt og har ikke rigtig nogen konkurrenter på madrasløsningen, da alternativet er manuel vask, hvilket både er langsommeligt og dyrt. Samtidig er det en stor konkurrencefordel at vores maskiner er miljøvenlige og uden kemi. Derfor har vi en meget stærk tro på, at produktet kan anvendes internationalt”, siger Nicolai P. Meyendorff.

Denne artikel har været bragt en forkortet udgave i “Performanceregnskab for GTS-net 2014”