Vi har talt om cirkulær økonomi i mange år. Men nu ser det ud til, at der for alvor er ved at ske noget, slår Trine Erdal fra FORCE Technology fast. Det skyldes bl.a. en kombination af ambitiøse politiske mål, mere lovgivning og fremsynede virksomheder.

”Bæredygtighed og cirkulær økonomi er en konkurrenceparameter, og derfor noget som stadigt flere virksomheder begynder at forholde sig til. Regulering, markedskrav og muligheder er med til at skubbe på udviklingen. Men det er ikke helt så nemt, som det måske lyder – i hvert fald ikke, hvis man som virksomhed skal omstille sig på egen hånd. At arbejde med den cirkulære økonomi kan være meget omfattende. Det kræver en systemisk tilgang og berører mange aktører og brancher”, siger Trine Erdal og fortsætter:

”Med kombinationen af den teknologiske viden, som GTS står på, og de opbyggede faciliteter til test og demonstration har vi et godt fundament til at understøtte den cirkulære økonomi. Som GTS-institut spiller vi ind der, hvor vi har noget unikt at byde på – og så er der andre aktører, der spiller ind med deres kompetencer, så hele værdikæder bliver aktiveret. På den måde er GTS en del af det økosystem, der skal til for at drive den cirkulære økonomi, og her arbejder vi med mange modeller for samarbejde. Vi arbejder både en-til-en og en-til-mange og mere bredt i samarbejdsprojekter med en række forskellige aktører”.

Workshop banede vej for intelligente ventilatorer

En af de virksomheder, der har handlet på den grønne omstilling, er NOVENCO Building & Industry, der ligger i Næstved. Virksomheden producerer ventilatorer til datacentre og parkeringshuse.

”Vi leverer typisk produkter uden kontrol eller styringsfunktioner, og det har generet os længe”, fortæller Peter Holt, teknisk direktør hos NOVENCO Building & Industry. Han fortsætter: ”Når vi samtidig kigger ind i en verden med øget digitalisering, overvejede vi, hvordan vi kunne gøre vores ventilatorer mere intelligente og ressourcebesparende”.

Til en workshop om cirkulær økonomi fik NOVENCO kontakt med FORCE Technology, som hurtigt blev en solid teknologisk sparringspartner. Herefter tog projektet ”Ressourceoptimering faciliteret af IoT-data” fart med delvis finansiering via et Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).

Projektet tog udgangspunkt i FORCE Technologys i forvejen kendte teknologiske løsninger til monitorering af vindmøller, hvor man ved hjælp af sensorer løbende opsamler og lagrer kæmpemæssige mængder data, også kaldet big data, men nu i en modificeret og nedskaleret udgave. Med efterfølgende analyser og beregninger af den opsamlede data stod NOVENCO senere med milliarder af informationer om deres produkter.

Det gav et dokumenteret grundlag for produktoptimering, levetidsforlængelse og ressourcebesparelser. NOVENCO sikrer dermed sine kunder besparelser – både økonomisk og ressourcemæssigt – og bliver samtidig del af den cirkulære økonomi.

Læs hele casen om Novenco her

Skræddersyet pulver i Danmarks baghave

En anden virksomhed, der har samarbejdet med FORCE Technology, er Nordisk Staal.

Virksomheden har en vision om at producere mange forskellige typer af pulver i deres anlæg. Maskin- og ståldele, der førhen blev sendt til udlandet som skrot, vil Nordisk Staal samle med målet om at skabe en nem, skræddersyet og cirkulær tilgang.

”Vi vil gerne samle stålaffald ind fra samarbejdspartnere og smelte det om, så de kan få det tilbage som pulver, en stålknippel eller begge dele,” siger Jan Sørensen, CEO, Nordisk Staal, og tilføjer: ”Man kommer med sit skrot og får sit eget stål tilbage – det er den samme råvare, der kører rundt”.

Læs hele casen om Nordisk Staal her

Mød Nordisk Staal ifm. eventet LOOP-forum

Vil du gerne vide mere om casen, så har du muligheden, når eventet LOOP-forum – der sætter fokus på cirkulær økonomi – finder sted i København d. 27. og 28. april.

Den 27. april kl. 10:00-13:00 holder GTS seminaret ”Cirkulær økonomi skal op i gear!” og her vil Nordisk Staal og FORCE Technology fortælle om deres samarbejde.

Se hele programmet for GTS-seminaret og tilmeld dig her