I analysen er der bl.a. fokus på nogle af de barrierer, der kan gøre det svært at nå i mål med Power-to-X. 8 ud af 10 peger på, at test og demonstration i stor skala er af vital betydning for at blive markedsklar.

Power-to-X (PtX) kan blive et væsentligt element i at opfylde Danmarks klimamål ved en grøn omstilling af de dele af industri og transportsektor, der ikke kan elektrificeres. Teknologien gør det muligt at omdanne overskydende energi fra vindmøller og solcelleanlæg til grønne brændstoffer.

Men hvad er det for udfordringer, det samlede økosystem står overfor, hvis PtX hurtigt skal blive en vigtig del af den grønne omstilling? Det sætter den nye analyse ”Power-to-X – Et vækstområde møder udfordringer” tal på.

Tre store udfordringer

Langt hen ad vejen er værdikæden – bestående af bl.a. leverandører af grøn strøm, producenter, udviklere, universiteter og GTS-institutter m.fl. – på plads. Det er et godt udgangspunkt for at gøre teknologien markedsklar.

Alligevel peger analysen på, at det kan svært at komme helt i mål med de mange annoncerede projekter. Først og fremmest er teknologierne ikke helt modne ift. drift af store fuldskala PtX-produktionsanlæg. De adspurgte PtX-virksomheder peger især på disse tre teknologiske udfordringer:

  • Skalering af PtX-produktion (66 pct.)
  • Udvikling af højeffektive industrielle processer til elektrolyse til fremstilling af brint (59 pct.) samt katalyse til fremstilling af grønne brændstoffer og produkter (55 pct).
  • Integration af PtX i det samlede energisystem (56 pct)

Brug for virkelighedstro faciliteter til test og demonstration

For at tackle udfordringerne er der et markant behov for at kunne arbejde i et ”real-life environment” med adgang til test og demonstration i stor skala, og hvor det samtidig er muligt at afprøve produktions- og distributionsanlæg. Det ses bl.a. ved, at 8 ud af 10 af de adspurgte siger, at muligheden for test og demonstration i stor skala er af vital betydning for, at de kan blive markedsklar.

Om analysen

Analysen ”Power-to-X – Et vækstområde møder udfordringer” er lavet i et samarbejde mellem Alexandra Instituttet, DBI, FORCE Technology og Teknologisk Institut.

Analysen er gennemført blandt virksomheder med interesse og aktiviteter inden for PtX. I alt er der identificeret 326 mulige PtX-aktører i 2023. 111 af disse aktører har udfyldt spørgeskemaet. Det er Teknologisk Institut, Erhvervsanalyse, der har gennemført analysen.

Hent analysen her

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har i regi af de fire institutters resultatkontrakter finansieret analysen.

Der er tale om en opfølgning på en analyse af værdikæden inden for PtX, som blev gennemført i 2022.