Generationer af robot- og droneiværksættere får nu bedre adgang til kapital, unik brancheviden og et stærkt inkubationsmiljø. Det sker med en ny erhvervsdrivende fond – Odense Robotics StartUp Fund. Bag fonden står en række nøglepersoner fra Danmarks største robotsucceser, indflydelsesrige investorer og toneangivende fonde bag nogle af landets største industrivirksomheder.

Hvis Danmark skal fortsætte med at være frontløber inden for automatisering, er der brug for at give robotiværksættere bedre hjælp til at komme fra den innovative ide til det markedsklare produkt. Det er baggrunden for, at en række robotdirektører og toneangivende danske fonde er gået sammen om at starte en ny fond, som skal skabe generationer af stærke robotstartups.

Den nye fond blev lanceret ifm. et event på Robotcentret, Teknologisk Institut, d. 17. november med deltagelse af mere end 150 mennesker – fra iværksættere og investorer til store robotvirksomheder og danske fonde.

Stiftere har ført Danmark på verdenskortet som robotnation

Nogle af stifterne bag fonden har været med til at sætte Danmark på verdenskortet som robotnation. For dem handler det om at realisere robotindustriens potentiale. Ved at donere kapital kan de bidrage til, at ambitiøse robot startups i mange år frem får bedre rammer til at gøre deres iværksætterdrømme til virkelighed.

”Vi donerer til Odense Robotics StartUp Fund for at bidrage til, at robotmiljøet i Odense og Danmark fortsætter med at vokse. Det handler om at give robotiværksættere adgang til lånekapital, faglig støtte og gode faciliteter. Ved at gå sammen med andre stærke kræfter er det vores håb, at vi kan gøre en forskel for generationer af robotstartups fremover. Robotmiljøet har givet os rigtigt meget, så vi synes, at vi skylder at give noget tilbage”, siger Enrico Krog Iversen, adm. dir. i OnRobot, som sammen med robotinvestoren Bente Iversen donerer egen kapital til den nye fond.

De andre erhvervsledere, som donerer egen kapital til fonden, er direktøren i Capra Robotics, Niels Jul Jacobsen, den tidligere direktør og medejer af Cabinplant, Ralf Astrup, og CEO & Founder af Visti Unlimited, Thomas Visti.

Stifterkredsen inkluderer også virksomhederne Universal Robots og C.C.N. Holding, der blandt andet er kendt som medejer af Micro Matic, samt en række toneangivende danske fonde: Bitten & Mads Clausens Fond, Den Faberske Fond, Entreprenør Marius Pedersens Fond og Poul Due Jensens Fond. Herudover donerer Novo Nordisk Fonden også til Odense Robotics StartUp Fund.

Understøtter startups mange år frem

Fondens formue på 18,4 millioner kroner bliver direkte investeret i mindst 30 startups over de kommende seks år. Det sker i form af et lån, som startups betaler tilbage over tid. Startups, der bliver opkøbt, skal lave et yderligere bidrag til fonden. Det giver et afkast, som fonden bruger til at støtte nye startups. Dermed sikrer fonden et kontinuerligt flow af startups i mange år frem.

”Visionen bag Odense Robotics StartUp Fund er at skabe Danmarks fremtidige robotsucceser. Fonden giver lovende robotstartups adgang til kapital, unik specialistviden og et internationalt anerkendt inkubationsmiljø hos Teknologisk Institut. Succesfulde startups betaler tilbage til fonden, som så sætter kapitalen i spil i nye startups. På den måde skaber fonden også generationer af robotstartups i årtier frem. Det er en helt ny og langsigtet model, som ikke er set før i Danmark”, siger Mikkel Christoffersen, CEO, Odense Robotics, som er partner med fonden sammen med Teknologisk Institut.

Læs hele omtalen – og se hvem, der står bag – her

Foto: Teknologisk Institut