Hvordan står det til med digitaliseringen og dataopsamling i life science-virksomhederne? Og hvordan bliver virksomhederne endnu bedre til at omsætte indsamlet data til reel værdi på bundlinjen? Det er nogle af de spørgsmål vi får svar på i rapporten ”Teknologiske behov og udfordringer i life science-industrien i Danmark”.
Digitalisering i life science-industrien har taget fart de seneste år. Det viser rapporten ”Teknologiske behov og udfordringer i life science-industrien i Danmark”, som udkom i oktober 2023, og som sammenligner digitaliseringsmodenheden i life science-virksomhederne i 2020 med 2023.
Rapporten viser entydigt, at de største potentiale ligger i at anvende alle de enorme mængder data og omsætte dem til reel værdi for virksomhederne i form af optimerede processer, mindre nedetid og større/bedre kapacitet, som i sidste ende alt sammen burde have økonomiske gevinster for virksomhederne.
Rapporten er baseret på en undersøgelse, hvor over 150 virksomheder har givet deres bud på:
- Hvad er de største udfordringer i life science-industrien?
- Hvad driver jeres digitalisering og grøn omstilling?
- Hvor ser I de største uudnyttede potentialer inden for digitalisering og grøn omstilling?
Life science-virksomhederne digitaliserer produktionsprocesser- og faciliteter
Rapporten viser, at 63 pct. af respondenterne angiver, at deres virksomhed er godt i gang eller kommet langt med digitalisering af deres produktionsprocesser og -faciliteter. Det er en god og forventelig stigning fra 2020-rapporten, hvor dette tal blot var 49 pct. Dermed er produktionsprocesser og –faciliteter det område, der ifølge respondenterne er mest digitaliseret.
Respondenterne svarer også, at digitaliseringsaktiviteterne er drevet af ønsket om at optimere processer ved hjælp af opsamlet data, at en større andel af virksomhederne igangsætter data-drevne aktiviteter, og at mange ser store potentialer i at blive endnu bedre til at analysere og forstå data.
Derudover vidner en sammenholdelse af tal fra 2020 og 2023 om, at mens det tidligere handlede om at indsamle data, så handler det for virksomhederne nu om at få sat data i spil.
Dette gør sig også gældende i forhold til hvilke teknologier, der vinder ind blandt virksomhederne. Det er især computersimulering, robotteknologi, kunstig intelligens og machine learning, som flere anvender aktivt i 2023 – alle teknologier, der er afhængige af store mængder data for at kunne bringes i spil.
”Den øgede interesse for analyse af big data kan kædes sammen med den popularitet, som AI har opnået de seneste år – ChatGPT er et godt eksempel. Det blev meget håndgribeligt for virksomheder, hvordan data – med de rigtige værktøjer – kan omsættes til værdi på overraskende mange måder,” fortæller Michele Colli, Head of Digital Production hos FORCE Technology.
Stadig uudnyttede potentialer i data
Næsten halvdelen af respondenterne er i gang med at opsamle data fra procesudstyr, hvilket gør det næsten uundgåeligt, at det største uudnyttede potentiale vurderes at ligge i analysen og anvendelsen af disse data.
Dette trin kan betragtes som et naturligt næste skridt i digitaliseringsrejsen for mange virksomheder, tæt efterfulgt af behovet for at optimere og vedligeholde produktionsapparatet ved hjælp af data.
Desuden er det bemærkelsesværdigt, at flere områder, der allerede var i fokus i 2020, fortsat vurderes at have betydelige uudnyttede potentialer i 2023. Disse områder inkluderer forebyggende vedligeholdelse, dataindsamling, datadrevet vedligeholdelse og Manufacturing Process Intelligence (MPI). Det uudnyttede potentiale i disse områder er vurderet endnu større i 2023.
“Ved at dykke dybere ned i de data, virksomheden allerede opsamler, kan de ikke blot forbedre deres nuværende processer, men også innovere og skabe nye forretningsmodeller. Det handler ikke kun om at indsamle data, men om at forstå dem på et niveau, hvor de kan forvandle måden, vi ser vores produktion og produkter på. Ved at anvende avanceret analyse, AI og machine learning kan vi afdække mønstre og indsigt, der tidligere var skjult, og dermed drive en ægte transformation af life science-industrien. For at maksimere værdien af opsamlet data skal virksomhederne investere i mennesker, processer og teknologier, der kan omdanne rå data til brugbar viden”, siger Michele Colli, Head of digital production hos FORCE Technology.
Læs mere og hent rapporten her
Foto: FORCE Technology
Seneste aktuelt
6. september 2024
GTS glæder sig over regeringens fokus på implementering
6. september 2024
Det skal være lettere at genanvende kasseret sportstøj
4. september 2024