Sådan designer du IT- og AV-udstyr, der skal bruges udendørs, så de lever op til sikkerhedskravene i henhold til EN/IEC62368-1.

Af Ken Dybdahl, senior specialist, FORCE Technology

På et eller andet tidspunkt har du sikkert købt et apparat til udendørs brug, som hen ad vejen viste sig at blive utæt og gå i stykker. Du kan sikkert også huske, hvem producenten var og går i al fremtid i en stor bue uden om produkter fra denne fabrikant på grund af dine dårlige erfaringer.

Som fabrikant vil du for alt i verden undgå denne situation. Denne artikel hjælper dig til at forstå, hvorledes du kan designe og teste produkter til udendørs brug. Artiklen henvender sig primært til producenter af IT- og AV-udstyr, men alle fabrikanter af udstyr til udendørs brug kan få værdifuld information her.

Hvilke standarder gælder for mit produkt?

Med den nye udgave af sikkerhedsstandarden for audio-/video-, informations- og kommunikationsteknologiudstyr EN62368-1, som udkom i marts 2020, er det blevet lettere at vælge den rigtige standard for IT- og AV-produkter beregnet til markedsføring i EU.

Udstyr til udendørs brug

Der er stor forskel på at designe produkter til udendørs brug i forhold til indendørs brug. Udendørs miljø udsætter produktet for store belastninger, som er vidt forskellige afhængigt af, hvor i verden produktet skal benyttes.

Er du producent af IT- eller AV-udstyr og allerede bruger IEC62368-1 som sikkerhedsstandard, vil du i standardens Anneks Y finde de ekstra krav, som opgraderer udstyret fra indendørs brug til udendørs brug.

Hvordan opnår man overensstemmelse til Anneks Y?

Der kan ofte spares tid og ressourcer i produktudviklingsforløbet ved at hente hjælp og vejledning hos eksterne fageksperter, som hurtigt kan hjælpe med at identificere krav og relevante standarder, og som kan opstille et fuldt testprogram til IEC62368-1 inkl. Anneks Y.

Hos FORCE Technology hjælper vi mange virksomheder igennem Anneks Y- både med at skabe overblik, vejlede og gennemføre relevante tests. Det er vores oplevelse, at mange virksomheder har vanskeligt ved at skabe det nødvendige overblik over Anneks Y, og hvad det konkret betyder for deres produkt – ikke mindst fordi der er mange referencer væk fra selve standardens tekst til andre standarder og målemetoder.

Du kan læse den fulde artikel hos FORCE Technology her

Foto: FORCE Technology